in ,

Μέτρα προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους στη Θεσσαλονίκη

Μια νέα πρακτική για την άμεση μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από τα κρατητήρια σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίινωση της ΑΡΣΙΣ:

H νέα, καλή πρακτική που εφαρμόζεται προέκυψε από την ανάγκη να βρεθεί μια εναλλακτική λύση ώστε να γίνεται δυνατή η εισαγωγή σε ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο καθεστώς της λεγόμενης “προστατευτικής φύλαξης”, χωρίς να διακιδυνεύεται η πιθανή μετάδοση του ιού στους άλλους φιλοξενουμένους της εκάστοτε της δομής.

Εξαιτίας αυτού του κινδύνου είχε σταματήσει το τελευταίο διάστημα η εισαγωγή ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Ύστερα από την συνεργασία της Υπηρεσίας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, ακολουθείται πλέον στη Θεσσαλονίκη η εξής πρακτική:

1.Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι διαμένουν σε κελιά με σταθερό πληθυσμό, χωρίς να εκτίθενται σε επαφές με τρίτους για διάστημα 14 ημερών και χωρίς να εμφανίσει κανείς από τους διαμένοντες στο κελί συμπτώματα. Μετά την ολοκλήρωση της “καραντίνας” τα παιδιά μπορούν πλέον να οδηγηθούν με ασφάλεια σε κάποια δομή φιλοξενίας.

2.Οι χώροι κράτησης απολυμαίνονται συστηματικά και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οι προτάσεις της ΑΡΣΙΣ για την αποσυμφόρηση στα κρατητήρια κατατέθηκαν κι έγιναν δεκτές δεδομένου ότι οι συνθήκες στους χώρους κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους υγεία. Κατά την περίοδο αυτή, η διάρκεια της κράτησης των ανηλίκων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο κι έχει φτάσει τις 100 μέρες, λόγω της αδυναμίας των δομών φιλοξενίας να υποδεχθούν ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και επειδή δεν έχει εξευρεθεί κάποια εναλλακτική λύση για την ουσιαστική αποσυμφόρηση των χώρων “προστατευτικής φύλαξης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ζωή με επιδόματα την εποχή των μεγάλων Επαναστάσεων. Του Μίλτου Τόσκα

Φοίβος Δεληβοριάς: Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς