in

Μέτρα κατά των προσφύγων και όχι κατά της πανδημίας

Μέτρα κατά των προσφύγων και όχι κατά της πανδημίας

Ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε περιορισμό της κυκλοφορίας στα νησιά ΜΟΝΟ για πρόσφυγες και μετανάστες για λόγους… υγείας ● Φρένο στη δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων από τις δομές στα γειτονικά αστικά κέντρα για την κάλυψη αναγκών τους ● Προχωρούν τα έργα περίφραξης που έχει ζητήσει κατά περιοχές η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Των Δημήτρη  ΑγγελίδηΑφροδίτης Τζιαντζή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν κράτησε πολύ η ευχάριστη έκπληξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χθες το πρωί με την ανακοίνωση για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όσων μένουν και εργάζονται στις προσφυγικές δομές – ένα διάλειμμα από την κινδυνολογία και την ξενοφοβία στις οποίες μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση.

Το απόγευμα, ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στα νησιά μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, όπως είπε, σήμερα αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα της συνάθροισης προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Και αυτή την ώρα της πραγματικής αναμέτρησης με την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για να προωθήσει την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική της ατζέντα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των προσφύγων και του γενικού πληθυσμού.

Τα μέτρα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων από τις δομές στα γειτονικά αστικά κέντρα για την κάλυψη αναγκών τους: η μετακίνηση θα γίνεται μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και ανά μικρές ομάδες που θα μετακινούνται κάθε ώρα αποκλειστικά με ειδικά δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς, «ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης», και με συντονισμό και επιτήρηση της αστυνομίας. Προχωρούν επίσης τα έργα περίφραξης που έχει ζητήσει κατά περιοχές η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πώς ακριβώς μπορεί να γίνει ελεγχόμενη μετακίνηση από έναν χώρο χιλιάδων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν έξω από τις επίσημες περιφραγμένες δομές; Τι ακριβώς θα σημαίνει στην πράξη και πώς συμβαδίζει με τη νομιμότητα, αυτό το γνωρίζουν μόνο οι εμπνευστές του σχεδίου, που δεν υπολείπεται από άλλα παρόμοια σχέδια της κυβέρνησης, όπως οι νέες δομές στα νησιά, η αναστολή των αιτημάτων ασύλου και οι άμεσες επαναπροωθήσεις, σχέδια που συγκρούονται με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Παρ’ όλα αυτά, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. «Η κρίση υγείας οδήγησε στον περιορισμό μετακινήσεων του πληθυσμού των νησιών. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να εξαιρεθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στις δομές. Με χαροποιούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος. Του διέφυγε ότι προς το παρόν αστυνομικός έλεγχος μετακινήσεων επιβλήθηκε μόνο σε πρόσφυγες και μετανάστες και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ανέλαβε αναρμοδίως να επιβάλει περιορισμό κυκλοφορίας προσφύγων, χρησιμοποιώντας ιδιώτες σεκιούριτι και παραπέμποντας σε πρακτικές άγριας Δύσης. «Αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς, ως Δήμος Κω, παίρνουμε την πρωτοβουλία και τοποθετούμε προσωπικό ασφάλειας σεκιούριτι και πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης και αποτροπής ελεύθερης κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Κοινότητας Πυλίου και του νησιού μας γενικότερα». Αλλά μάλλον η υγεία των προσφύγων κινδυνεύει από τα κρούσματα κορονοϊού σε Ελληνες, παρά το αντίθετο.

Αν θα ήθελε να δει κανείς πώς είναι μια κυβερνητική ανακοίνωση που δεν κλείνει το μάτι στην κινδυνολογία και την ξενοφοβία και δεν αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν ανθρώπους υποδεέστερης κατηγορίας, που τους αξίζει μόνο εγκλεισμός, απομόνωση και απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες, μπορεί να ανατρέξει στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χθες το πρωί. Δώδεκα οδηγίες στο ίδιο πνεύμα με τις οδηγίες για την προστασία του γενικού πληθυσμού, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν κυρίως επικοινωνιακό στόχο παρά λύνουν το οποιοδήποτε ζήτημα.

Μεταξύ άλλων: αναστολή επισκέψεων και δραστηριοτήτων στις δομές για 14 ημέρες, υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων, δύο ανακοινώσεις καθημερινά με οδηγίες πρόληψης σε πέντε γλώσσες, ανάρτηση αφισών του ΕΟΔΥ σε πέντε γλώσσες, καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων και συνεχής απολύμανση πόμολων, αναστολή των άτυπων δομών εκπαίδευσης, περιορισμός των μετακινήσεων μέσα στις δομές και έξω από αυτές στις απολύτως απαραίτητες, προτάσεις για τη μείωση του συγχρωτισμού στη διανομή συσσιτίου, δημιουργία χώρου απομόνωσης στις δομές στα νησιά.

Ωραία όλα αυτά, αλλά προδίδουν άγνοια ή αδιαφορία για την πραγματική κατάσταση στις δομές. Ποια μέτρα σχολαστικής υγιεινής καλούνται να εφαρμόσουν οι άνθρωποι στις δομές στα νησιά, όπου το νερό και το σαπούνι είναι είδη σε ανεπάρκεια; Τι θα πει «αποφυγή του συγχρωτισμού» όταν οι άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς ο πληθυσμός είναι έως και δεκαπλάσιος από τη χωρητικότητα των δομών; Τι σημαίνει απολύμανση και καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων, όταν μεγάλο μέρος των δομών εκτείνεται στην ύπαιθρο, όπου έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές;

Αυτά τα εύλογα ερωτήματα θέτουν στην «Εφ.Συν.» οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου και επισημαίνουν την ανάγκη να ενταχθούν τα όποια μέτρα σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό για την προστασία της δημόσιας υγείας, που να εντάσσει όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Οπως έχουν υπογραμμίσει έγκαιρα ιατρικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, η πραγματική λύση για την προστασία των ανθρώπων που ζουν στις δομές στα νησιά, των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας είναι η άμεση εκκένωση των δομών με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους και η μεταφορά του πληθυσμού στην ενδοχώρα σε κατάλληλες δομές.

Αυτό σημαίνει μικρές μονάδες στέγασης, κυρίως ξενοδοχεία και διαμερίσματα, εκεί όπου πράγματι μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής με την αναγκαία σχολαστικότητα. Επισημαίνουν άλλωστε ότι υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα στέγασης των ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ενδοχώρα. Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΜΚΟ Αρσις ζητά μεταξύ άλλων «επίταξη ξενοδοχείων και στεγαστικών μονάδων».

 Μία βρύση αντιστοιχεί σε 1.500 ανθρώπους

«Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιταχύνει την παρέμβασή του για τον Covid-19, η κυβέρνηση περίμενε μέχρι σήμερα για να ανακοινώσει μέτρα για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα οποία επιπλέον είναι μη λειτουργικά και πολύ δύσκολα θα εφαρμοστούν. Το νερό και οι υποδομές υγιεινής δεν επαρκούν για χιλιάδες ανθρώπους, πολλαπλάσιους σε σχέση με τις προδιαγραφές, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής, σαπούνι, νερό και τουαλέτα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σάμο και τη Λέσβο, οι συνθήκες υγιεινής δεν καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα και ο κίνδυνος μιας επιδημίας ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς είναι πραγματικός. Τα μέτρα αυτά δεν συνιστούν ρεαλιστικό και συλλογικό σχέδιο αντιμετώπισης μελλοντικής επιδημίας. Σε ποιο σπίτι να μείνουν, όταν δεν υπάρχει σπίτι; Σε ποιους λέμε “πλύντε τα χέρια σας”, όταν στη Μόρια αντιστοιχεί μία βρύση σε 1.500 ανθρώπους. Οταν τους ζητάμε να απομονωθούν, πού θα το κάνουν;»

Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων, Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Εμείς έχουμε ένα σπίτι. Αυτοί τι έχουν;

«Ακούμε με ενδιαφέρον τα μέτρα της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στην κυκλοφορία των ατόμων, ώστε να προστατεύονται όλοι. Αλλά στεκόμαστε στο εξής: Εμείς μπορούμε να μείνουμε σπίτι μας. Αυτοί οι άνθρωποι πού θα μείνουν; Πώς θα προστατευθούν σε έναν καταυλισμό όπου δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, που έχει υπεράριθμο πληθυσμό; Ποιος θα τους παρέχει την απαραίτητη φροντίδα υγείας; Περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι απομόνωσης. Εξίσου κρίσιμη είναι η ενημέρωση των προσφύγων στα ΚΥΤ πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση».

Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια της ελληνικής αποστολής των Γιατρών του Κόσμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Wadjda, το απαγορευμένο ποδήλατο

Τέσσερις Αφγανές φτιάχνουν κάθε μέρα 500 μάσκες για τις ευπαθείς ομάδες της Μόριας