Μεταλλεία Χαλκιδικής: ΑΠΕδω κι από ‘κεί … σου κρύβουν την αλήθεια

"Δεν μοιραζόμαστε την αισιοδοξία της εταιρίας ως προς την “επενδυτική της πρόοδο”. Το επόμενο διάστημα μοιάζει να την φέρνει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της – τις οποίες έχουμε καταδείξει εδώ και χρόνια. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ’ταν τουλάχιστον απαράδεκτο – αν όχι παράνομο – να δοθούν περαιτέρω άδειες από το ΥΠΕΝ" τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές σχετικά με διαρροές της εταιρείας ότι προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.

"Τις τελευταίες μέρες, “κύκλοι της εταιρίας” ανακοινώνουν, μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων, ότι προγραμματίζεται για τον Απρίλιο η έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Παρότι αναφέρουν ότι στις Σκουριές υπάρχουν προβλήματα, δεν μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το “αδιαίρετο” έργο, τόσο στην Ολυμπιάδα όσο και στο Μαδέμ Λάκκο (φράγμα Κοκκινόλακα)" σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού όπου τίθεται τα εξής ερωτήματα:

"Πώς μπορεί να βρίσκεται η εταιρεία σε πλήρη ετοιμότητα εγκαινίων προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό της πλάνο, όταν στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει σωρεία ουσιαστικών προβλημάτων που σχετίζονται με την βεβαιωμένη παραβίαση περιβαλλοντικών όρων και την αδειοδότηση έργων;
Πώς μπορεί να προγραμματίζει φιέστες εγκαινίων επιμέρους έργων (με ή χωρίς σημαίνοντα πρόσωπα*), όταν βρίσκεται σε μια φάση όπου η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβασή της με το δημόσιο είναι στον αέρα;"

"Πώς μπορεί η εταιρία να συνεχίζει να χαίρει βραβείων “κοινωνικής εταιρικής ευθύνης” από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος την ώρα που το ευρωκοινοβούλιο θεώρησε ανοιχτό το ερώτημα της παραβίασης Ευρωπαϊκών Οδηγιών σε πρόσφατη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αναφορών, καλώντας τα αρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Υγείας) και τον Δήμο Αριστοτέλη να καταθέσουν πρόσθετα στοιχεία;"

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Ιερισσού η εταιρεία μοιάζει να πασχίζει να πείσει για την “ομαλή της επενδυτική πρόοδο” με επικοινωνιακά τεχνάσματα – ενώ παράλληλα (και μακρυά μάλιστα από τα φώτα της δημοσιότητας) προσφεύγει στη δικαιοσύνη σε κάθε στροφή του δρόμου – ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ επιστροφής της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργική μονάδα του Μαδέμ Λάκκο, ενάντια στα πρόστιμα ύψους 1,7 εκατομμυρίων που της επιβλήθηκαν για τις βεβαιωμένες περιβαλλοντικές παραβιάσεις – προσφυγές οι οποίες εκκρεμούν.

"Δεν μοιραζόμαστε την αισιοδοξία της εταιρίας ως προς την “επενδυτική της πρόοδο”. Το επόμενο διάστημα μοιάζει να την φέρνει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της – τις οποίες έχουμε καταδείξει εδώ και χρόνια. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ’ταν τουλάχιστον απαράδεκτο – αν όχι παράνομο – να δοθούν περαιτέρω άδειες από το ΥΠΕΝ.

Εμείς – σε κάθε περίπτωση – θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της Χαλκιδικής ώσπου να σταματήσουμε αυτό το καταστροφικό εξορυκτικό σχεδίου που έχει εδώ και καιρό δείξει το πραγματικό του πρόσωπο" τονίζεται στην ανακοίνωση που καταλήγει με το παρακάτω υστερόγραφο.

Υ.Γ. Ο ρεπόρτερ του ΑΠΕ κ. Βουτσαδάκης, για να δώσει βαρύτητα στο ¨ρεπορτάζ¨ χρησιμοποιεί τα ονόματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πατριάρχη, ενώ τα φίλα προσκείμενα στην εταιρία μπλογκς τα αποφεύγουν και πολύ προσεκτικά μιλάνε για πράξεις που ¨αναμένεται¨ να γίνουν. Αλήθεια, η ιδέα να προσκληθούν ο Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα “επίσημα εγκαίνια” ήταν όντως ιδέα στελεχών της εταιρίας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικός Χρυσός ή κάτι άλλο συμβαίνει;