Μέρες αντισυνόδου στην Θεσσαλονίκη 10 χρόνια μετά

Σε μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν πάρει θέση από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε κάθε γωνία της Θεσσαλονίκης, συνδικάτα, φορείς και οργανώσεις έδωσαν σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό πως το τέλος της κυβέρνησης είναι κοντά. Απέναντί τους βρήκαν έναν στρατό καταστολής που ήδη από νωρίς το πρωί έχει πιάσει δουλειά.

Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε από τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, στους οποίους απαγορεύτηκε η πορεία από το δημαρχείο προς τη ΔΕΘ. Δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ απέκλεισαν τους συγκεντρωμένους που δεν μπορούσαν να κάνουν βήμα.

Συνεχής Ενημέρωση

23.02: 110 οι προσαγωγές και 3 οι συλλήψεις

22.58: Αυτή την στιγμή ξύλο πέφτει έξω από την ΓΑΔΘ, όπου υπάρχουν περίπου 40 αλληλέγγυοι στους προσαχθέντες. Η αστυνομία εμποδίζει τις μετακινήσεις αλληλέγγυων προς την ΓΑΔΘ.

22.55: Τις 90 έχουν φτάσει οι προσαγωγές.

22.52: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 40. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εντολές της αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι το δόγμα της μηδενικής ανοχής και δεν θα επιτραπεί να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την ΓΑΔΘ.

22.48: 40 άτομα περικλωμένα από ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ Εγνατία με Αγ. Σοφίας, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την ΓΑΔΘ.

21.33: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσαγωγών που σύμφωνα με  πληροφορίες αγγίζουν τις 50. Κλούβα των ΜΑΤ βρίσκεται επί της Εγνατίας στο ύψος της Καμάρας στην οποία οδηγούνται οι προσαχθέντες.

21.24: Αυτή την στιγμή ομάδα διαδηλωτών βρίσκεται περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ σε γνωστό σινεμά στην περιοχή μεταξύ Καμάρας και Ροτόντας σε κάθετη οδό προς την Ιασωνίδου. Η ομάδα που αποτελείται από περίπου 15 διαδηλωτές προσαγεται από στιγμή σε στιγμή από την αστυνομία.

21.20: Μια συνολική εκτίμηση των διαδηλώσεων: Πάνω από 50.000 διαδηλωτές στους δρόμους. Η πορεία του ΠΑΜΕ υπολογίζεται στις 7.000, η πορεία ενάντια στο χρυσό, ΒΙΟΜΕ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά και αντιεξουσιαστές γύρω στις 8.000. Η πορεία των συνδικάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της αριστεράς 35.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν η πορεία περνούσε μπροστά από το Βασιλικό θέατρο επί της Μ. Αλεξάνδρου -σε ένα πολύ φαρδύ δρόμο- τα μπλοκ της πορείας περνούσαν επί 45 λεπτά μπροστά από το Βασιλικό θέατρο. Το αδιαχώρητο γίνεται αυτή την στιγμή και μπροστά στην ΕΡΤ3 όπου διοργανώνεται συναυλία από τους απολυμένους εργαζόμενους του κατειλημένου κτιρίου. Οι φετινές διαδηλώσεις 'ηταν διπλάσιες από τις περσινές οι οποίες είχαν ξεπεράσει μόλις τους 20.000 διαδηλωτές.

21.14: Μια επιβεβαιωμένη προσαγωγή στην περιοχή της Ροτόντας. Εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία της Ροτόντας

21.11: Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εκκένωσαν την Καμάρα με χρήση κρότου -λαμψης και δακρυγόνα αυτή την στιγμή κυνηγούν διαδηλωτές προς την Ροτόντα και την Ναυαρίνου χωρίς κάποια εμφανή αιτία

20.55: Διπλάσιες από πέρσι οι διαδηλώσεις

20.52: Φωτογραφίες από την πορεία των συνδικάτων

Νεότερες φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις

20.30: Εγνατία με Αριστοτέλους βρίσκεται η πορεία του ΠΑΜΕ. Στην Μ. Αλεξάνδρου η πορεία των συνδικάτων που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου και κατευθύνεται προς την ΕΡΤ3.

20.24: Απέκλεισαν την πανεπιστημιούπολη ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ασ και διμοιριών των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν αποκλείσει επί της ουσίας την πορείας του αντιεξουσιαστικού χώρου στην συμβολή των οδών Αγγελάκη με Εγνατία και της αφήνουν διέξοδο μόνο προς την πλευρά της Καμάρας καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει με αλυσίδα τόσο την προσβαση προς τις δύο κατευθύνσεις της Εθνικής Αμύνης όσο και προς την Εγνατία στο σημείο που περνά μπροστά από τα πανεπιστήμια.

20.17: Την Αγγελάκη ανεβαίνουν τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου όπου το κλίμα είναι τεταμένο καθώς η παρουσία της αστυνομίας είναι ασφυκτική με αλυσίδες δεξιά και αριστερά της πορείας.

20.11: Στην πλατεία Συντριβανίου και στην πάνω πύλη της ΔΕΘ η πορεία του ΠΑΜΕ καθώς στην κατω πλευρά της ΔΕΘ βρισκόταν η συγκέντρωση που ξεκίνησε από την Αγ. Σοφίας

19.53: Στους 50.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πορεία του ΠΑΜΕ έχει 7.000-8.000 διαδηλωτές. Στον ίδιο αριθμός κινούνται και οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στην πορεία που κάλεσαν τα κινήματα της ΒΙΟΜΕ και της Χαλκιδικής με την οποία ενώθηκαν και οι συγκεντρωμένοι της Καμάρας που διοργανώθηκε από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Η κεφαλή της πορείας που ξεκινησε από το Αγ. Βενιζέλου βρίσκεται στην Λ.Νίκης με Αριστοτέλους με τα πρώτα μπλοκ αν είναι οι εργαζομενοι της ΕΛΒΟ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ ενώ ο κύριος κορμός της πορείας βρίσκεται στην Βενιζέλου και η ουρά της πορείας βρίσκεται στο ύψος της Γεναδίου στην Εγνατία, όπου βρίσκονται τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Εντυπωσιακό είναι το μπλοκ των εκπαιδευτικών όπου καλύπτει όλη την οδό Βενιζέλου από την Λ. Νίκης μέχρι και την Εγνατία και φωνάζουν "Και μια και δυο και δέκα εβδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 3.000". Στην πορεία υπολογίζεται πως συμμετέχουν 35.000 διαδηλωτές.

19.42: Στην πύλη της ΔΕΘ η πορεία που ξεκίνησε από την Αγ. Σοφίας

19.37: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όσο αναπτύσσονται οι πορείες οι διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τους 40.000.

19.30: Σε λίγο φτάνει στη ΔΕΘ η πορεία που ξεκίνησε από την Αγ. Σοφίας

19.16: Ολοκληρώνονται οι χαιρετισμοί στο Αγ. Βενιζέλου. Ήδη μπλοκ συνδικάτων όπως των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ σχηματίζονται στην Βενιζέλου και σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία. Παράλληλα το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζει τις πτήσεις του πάνω από το κέντρο της πόλης.

Περισσότερες φωτογραφίες

19.12: Στην διαγώνιο η πορεία που ξεκίνησε από την Αγ. Σοφίας με ιδιαίτερο παλμό και συνθήματα για τους προφυλακισθέντες κατοίκους της Ιερισσού.

19.10

19.05: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις

18.48: Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην Βενιζέλου βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Α. Τσίπρας. σε δηλώσεις του ζήτησε να πέσει η κυβέρνηση. Τόνισε πως "όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει ή να φύγει, αν δεν τη διώξει, αν δεν τη ρίξει ο ίδιος ο λαός με τις αντιστάσεις του, με τη δράση του, με τις κινητοποιήσεις του. Ας μη μείνει, λοιπόν, κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση".

 Πυκνώνει ο κόσμος στο Αγ. Βενιζέλου με τα πανό των εκπαιδευτικων  και των υγειονομικων να έχουν πολύ παλμό. Η συγκέντρωση από την Καμάρα ξεκίνησε και ενώνεται στην Αγ. Σοφίας με την συγκέντρωση της ΒΙΟΜΕ, του κινηματος ενάντια στο χρυσό κ.α. Η πλατεία Αγ. Σοφιας έχει γεμίσει και τα μπλοκ φτάνουν μέχρι την Εγνατία Στην πλατεία Αριστοτέλους κατέφθασαν οι τοπικές συγκεντρώσεις και πυκνώνει ο κόσμος.

18.46:  Δεκάδες προληπτικές προσαγωγές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

18.08: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο Αγ. Βενιζέλου στην συγκέντρωση των συνδικάτων και οργανώσων της αριστεράς έχει ξεκινήσει να συγεντρώνεται κόσμος μπροστά στην εξέδρα που έχει στηθεί ενώ συνεχώς καταφθάνουν διαδηλωτές από όλη την χώρα. Ταυτόχρονα στην συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους του ΠΑΜΕ μέχρι στιγμής υπάρχει ισχυρή περιφρούρηση μελών της ΚΝΕ και το συνδικάτο των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά. Στην Αγ. Σοφίας στην συγκέντρωση που διοργανώνουν ΒΙΟΜΕ, επιτροπές αγώνα ενάντια στο χρυσό κ.α έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση με το στίγμα να δίνουν τα μπλουζάκια των διαδηλωτών με το μήνυμα "οχι στο χρυσό". Ξεκίνησε και η συγκέντρωση στην Καμάρα όπου διαβάζονται ψηφίσματα εργαζομένων και οργανώσεων.

Όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες

Οι πορείες και οι διαδηλώσεις θα ενταθούν το απόγευμα καθώς το ραντεβού των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ είναι στις 18:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Aναλυτικά, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς επίσης και του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 18.00.

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν τα κινήματα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές καθώς θα συγκεντρωθούν στις 18.00 στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στις 17.00 στον Λευκό Πύργο θα συγκεντρωθούν οι μοτοσικλετιστές εν δράσει, από όπου και θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία.

Στις διαδηλώσεις θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται επίσης αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί.