Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις βίαιες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές, σχεδόν 100 άνθρωποι -στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές- έχουν σκοτωθεί και 4.000 τραυματισθεί. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον έξι αστυνομικοί.

Οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Βαγδάτη και σε πολλές περιοχές του νότιου Ιράκ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες έχουν ως βασικά αιτήματα: περισσότερες θέσεις εργασίες, αναβάθμιση των κρατικών παροχών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) και να μπει τέλος στην διαφθορά που ταλανίζει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Οι διαδηλωτές δείχνουν να μην πείθονται από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και να ζητούν την παράτηση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί σε διάγγελμά του προς τον λαό κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, υποσχόμενος ότι τα αιτήματά τους έχουν εισακουστεί.

Στο μήνυμά του ζήτησε από τους διαδηλωτές να βοηθήσουν την κυβέρνηση να εκπληρώσει τα καθήκοντά της απέναντί τους.

Όμως, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, την Παρασκευή οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταγιαράν της Βαγδάτης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και ακόμη μία αιματηρή ημέρα είχε ξεκινήσει.

Την ίδια στιγμή ο σιίτης κληρικός Μουκτάντα Αλ Σαντρ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή, κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. 

Το κόμμα του Αλ Σαντρ, που ήρθε πρώτο στο κοινοβούλιο στις εκλογές του περασμένου έτους, αποφάσισε να σταματήσει να συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι η κυβέρνηση να φέρει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους Ιρακινούς. 

Ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής, Μοχάμεντ Αλ Χαλμπούσι, επίσης ανακοίνωσε ότι στηρίζει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Πηγή: efsyn.gr