Με "περίφραξη Γκουαντάναμο" το "έργο κοινής αποδοχής" (photos)

ΣΜΑ Ευκαρπίας

Η σημερινή επίσκεψη μελών του Δικτύου Φορέων Ενάντια στην Κτασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε την περιοχή ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες παρακάτω.

Είναι γνωστό τοις πάσι πως ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά από το σύνδεσμο ΟΤΑ προκειμένου να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ Ευκαρπίας. Κάποια από αυτά έχουν δοθεί σε δημοσκοπήσεις (Palmos Analysis), έχει προσληφθεί ειδικός συνεργάτης ο Γιάννης Ζουρνάς αμοιβόμενος 18.000 ευρώ ετησίως, υπάρχει συνεργασία με εταιρεία security 20.000 ευρώ, έχουν τυπωθεί φυλλάδια, διαφημιστικά , διαφημίσεις σε ΜΜΕ και τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια αξίας χιλιάδων ευρώ.

Αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι η περίφραξη του εργοταξίου του ΣΜΑ η οποία αποτελείται από συρματόπλεγμα με λεπίδες σαν αυτά που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και σαν αυτό που έχει τοποθετηθεί στον Έβρο και σε άλλα μέρη του κόσμου προκειμένου να εμποδίζει την διέλευση μεταναστών από τα σύνορα. Κάτι τέτοιο έχει κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Είναι επίσης γνωστό πως το ταμείο του συνδέσμου προκύπτει από τα λεφτά των δημοτών που πληρώνουν τα δημοτικά τέλη στους δήμους τους , οι οποίοι στη συνέχεια μέσω της ταφής χρυσοπληρώνουν το σύνδεσμο. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα να ξοδεύεται χρήμα για την...προστασία του έργου παρά για την ορθή διαχείριση των απορριμάτων του νομού διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, όπως υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη απορία είναι ότι αφού  όπως έχουν αναφερθεί οι κύριοι Γεράνης και Τζιτζικώστας υπάρχει "ομόθυμη αποδοχή ενός περιβαλλοντικού έργου από τους φορείς και από τη Θεσσαλονίκη" ποιός είναι ο λόγος που οδηγεί την σε μια διπλή περίφραξη χώρου με τόσες δαπάνες καθώς και στο να υπάρχουν ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις να περιφρουρούν τον χώρο.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι της περιοχής και του ευρύτερου Δήμου Παύλου Μελά αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατασκευή του έργου.

Φωτογραφία: Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΜΑ ΕυκαρπίαςΚλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, το χώρο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ στη Νέα Ευκαρπία. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φυλάσσουν το χώρο επέτρεψαν την είσοδο μόνο στη βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Γαϊτάνη, τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργο Θεοδωρόπουλο, το δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά, Τάκη Θεοδοσιάδη και σε δύο εκπροσώπους από το δίκτυο φορέων και συλλόγων που αντιτίθενται στην κατασκευή του ΣΜΑ.Το κλιμάκιο διαπίστωσε πως στο χώρο εγκαθίσταται περίφραξη τύπου Γκουαντάναμο και πως υπάρχουν δρακόντεια μέτρα προστασίας από δυνάμεις των ΜΑΤ, γεγονός που δε συνάδει με την αποδοχή του έργου από την κοινωνία, όπως ισχυρίζεται ο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στο φαραωνικό αυτό έργο σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, που προκύπτει από την πολιτική της συνειδητής και συστηματικής υποβάθμισης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης και προωθεί πανάκριβα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμάτων και καύσης του παραγόμενου δευτερογενούς καυσίμου.Ζητάμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, το σταμάτημα των εργασιών κατασκευής του έργου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το ριζικό επανασχεδιασμό του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και να μην σπαταλώνται δημόσιοι πόροι.