Μαζική η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη δυσοσμία στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Eκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σήμερα στη διαμαρτυρία ενάντια στη δυσοσμία και την συνεχιζόμενη αέρια ρύπανση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων μετά από κάλεσμα της κίνησης «Η αναπνοή είναι δικαίωμα».

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν σύλλογοι γονέων από σχολεία της περιοχής, σωματεία εργαζομένων, συλλογικότητες, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις καθώς και οργανώσεις της αριστεράς, και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η προσυγκέντρωση έγινε στο παλιό δημαρχείο Κορδελιού και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. 

Όπως αναφέρει στο ψήφισμα που κατέθεσε η συλλογικότητα "Η αναπνοή είναι δικαίωμα" «μετά τη δημοσίευση στις 14-8-2019 και του τελικού πορίσματος του ερευνητικού προγράμματος ΠΚΜ-ΑΠΘ, που κατέδειξε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων «ως εν δυνάμει πηγή δυσοσμίας στην αστική περιοχή του Κορδελιού», κανένα μέτρο προς την επίλυση του προβλήματος δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Η λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων εντός του αστικού ιστού, που επεκτείνεται με νέες πρόσφατες άδειες στην θυγατρική Elpedison, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος (SEVESO III), την αδυναμία μεταξύ άλλων ανέγερσης σχολείων, τη μείωση της αξίας των ακινήτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων» σημειώνουν ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη της αέριας ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

       1. Την αναστολή των εργασιών στις μονάδες που προκαλούν προβλήματα, δίχως συνέπειες για τους εργαζομένους.

  1. Την ολοκλήρωση των διορθωτικών μέτρων που εξήγγειλαν ΠΚΜ και ΥΠΕΝ, από την δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος του ΑΠΘ, την 26η Φεβρουαρίου 2019.

  2.  Την ακύρωση των σχεδίων επέκτασης της Elpedison, με αύξηση της ισχύος της ήδη υπάρχουσας και τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοινώθηκαν από τη ΡΑΕ.

  3. Τη σταδιακή μετεγκατάσταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων SEVESO εκτός αστικού ιστού.

  4.  Τη μέτρηση των επικίνδυνων ρύπων στην πηγή (φουγάρο) και την on-line δημοσιοποίησή τους. Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματά μας έχουν εκφράσει πλήθος φορέων, συλλόγων, οργανώσεων, πρωτοβουλιών και σύσσωμοι οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών, με την συμμετοχή τους στη σημερινή διαμαρτυρία αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται άμεσα από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων, στις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια αποκτούν δικαιώματα, μετά την ψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης, που υπεγράφησαν προσφάτως στη Βουλή.

    «Δεν δεχόμαστε άλλο την υποτίμηση και την υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών.

    Δεν δεχόμαστε άλλο την επιβάρυνση της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας με ανταλλάγματα μερικές χορηγίες και στο όνομα μιας ανάπτυξης, από την οποία ο μόνος που κερδίζει, είναι ο επιχειρηματικός όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων» καταλήγουν.