Μαγειρεύουμε Συλλογικότητα, Σερβίρουμε Αλληλεγγύη

Σε καιρούς κρίσης, η αλληλεγγύη παίρνει όλο και πιο πρακτικές μορφές. Πολλά Στέκια από πέρσι το έριξαν στο μεγείρεμα, ενώ σχετικές πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, από το Στέκι Μεταναστών και τον Ξενώνα Προσφύγων. Εδώ, το σχετικό κάλεσμα της

Συλλογική Κουζίνα Στεκιού Μεταναστών EL CHE, από το Στέκι Μεταναστών της Αθήνας. 

Μαγειρεύουμε Συλλογικότητα, Σερβίρουμε Αλληλεγγύη
Το Στέκι Μεταναστών είναι ένα κοινωνικό κέντρο που εδώ και χρόνια επιχειρεί να συνδυάσει ποικίλες λογικές για την κοινωνική χειραφέτηση με παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή, που γειώνουν τη θεωρία στην πράξη. Με αυτό το σκεπτικό έχουν οργανωθεί ως τώρα και συνεχίζουν να λειτουργούν δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες/τριες, δωρεάν νομική και κοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες/τριες και πρόσφυγες, δωρεάν μαθήματα πληροφορικής βασισμένα στη χρήση ελεύθερου λογισμικού, ενώ τα βράδια των καθημερινών και τα Σαββατοκύριακα το καφενείο του Στεκιού αξιοποιείται ως χώρος συνάντησης και επικοινωνίας μεταναστών/τριών αλλά και ανθρώπων που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα κινημάτων, όπως το αντιρατσιστικό, το οικολογικό, το λεσβιακό/ γκέι/ αμφί/ τρανς/ κουήρ, το φεμινιστικό και το αντικαπιταλιστικό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε να προστεθεί και η προσπάθεια για τη συλλογική κουζίνα “El Chef” στο Στέκι κάθε Σάββατο. Η πολιτική της λογική είναι στοιχειώδης, αλλά εξαιρετικά σημαντική: η δημιουργία και προσφορά φαγητού καλής ποιότητας, σε φιλικό περιβάλλον και με ένα ελάχιστο αντίτιμο που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της, αλλά και δωρεάν σε όποιον/α δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Η συλλογική κουζίνα στο Στέκι όμως δεν αποτελεί “φιλανθρωπική δράση”, ούτε έχει σκοπό να αναπαράγει το γνωστό μοντέλο των ακτιβιστών/τριών που “ξέρουν καλύτερα”, οπότε και “φροντίζουν καλύτερα” για τους/τις “κοινωνικά αποκλεισμένους/ες”. Η ομάδα κουζίνας είναι ανοιχτή και συναντιέται κάθε βδομάδα, για να συζητήσει για πολιτική και μαγειρική, ενώ η προετοιμασία του φαγητού ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου, με κάθε βοήθεια να είναι ευπρόσδεκτη. Δεν ονομάστηκε συλλογική κουζίνα τυχαία, καθώς θέλουμε όλοι/ες που απολαμβάνουν το μαγείρεμα ή έστω το φαγητό, να μπορούν να βρουν μια θέση σε αυτή, να συνδιαμορφώσουν την καθημερινότητά τους και να την κάνουν έστω και λίγο καλύτερη.
Είμαστε εδώ και για να μαγειρέψουμε, αλλά κυρίως για να προτάξουμε την συντροφικότητα και το μοίρασμα, σε μια εποχή που οι σύγχρονες συνθήκες ζωής λιγοστεύουν τον ελεύθερο χρόνο και φτωχαίνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας (το γρήγορο αλλά μη θρεπτικό είναι μια καλή μεταφορά για πολλές πλευρές της καθημερινότητάς μας, και όχι μόνο για το φαγητό που καταναλώνουμε στον αγώνα δρόμου μας μέσα στη μητρόπολη). Ένα πιάτο με φτηνό νόστιμο φαγητό, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς κάθε διαφορετικότητα και ανοιχτό στην επικοινωνία, μπορεί να είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά: μια προσωρινή αυτόνομη ζώνη για να επανοικειοποιηθούμε τις καθημερινές μας ανάγκες, ικανοποιώντας τες συλλογικά.
Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όποιον/α συμφωνεί με τη λογική της και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Σας περιμένουμε λοιπόν με χαρά από 23/10,  για να ξαναρχίσουμε να μαγειρεύουμε από κοινού, να τρώμε μαζί και να συζητάμε για όσα απασχολούν την καθημερινότητά μας.
Συλλογική Κουζίνα Στεκιού Μεταναστών EL CHEf (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια)