Κύπρος: Σπάνε στα δυο την Tράπεζα Κύπρου

Διαχωρισμός σε Εμπορική και Κτηματική

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα με την κυπριακή κυβέρνηση η τρόικα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του κυπριακού μνημονίου, θα είναι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα.

Στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης υπάρχει αισιοδοξία ότι η Λευκωσία βρίσκεται εντός πλαισίου και δεν θα προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα. Ισχυρό ατού για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι έχουν γίνει και για το 2014. Εκκρεμούν ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιδοματική πολιτική, ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών. Στο μεταξύ, το σχέδιο για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε Εμπορική και Κτηματική Τράπεζα, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κτηματική Τράπεζα θα μεταφερθούν, τόσο τα εξυπηρετούμενα, όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου.

Την κάθετη αντίθεση τους εκφράζουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ στο προωθούμενο σχέδιο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική τράπεζα.

Κανένα μεταβατικό συμβούλιο ή διοίκηση, είπε, δεν μπορεί να αποφασίζει όχι απλώς για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, αλλά της ίδιας της οικονομίας του τόπου, υπογράμμισε ο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική προς όσους επιχειρούν να προωθήσουν τέτοιες αποφάσεις.

Υπέδειξε ότι «εάν ήταν να χωρίσουμε την Τράπεζα Κύπρου σε καλή και κακή, θα έπρεπε να το κάνουμε το Μάρτιο χωρίς να της φορτώσουμε και τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Λαϊκής Τράπεζας». Μία τέτοια εξέλιξη, είπε ο κύριος Νεοφύτου, δεν θα αποτελεί ευλογία ή επιτυχία, αλλά αντιθέτως θα έχει επιπρόσθετες επιπτώσεις και στους καταθέτες.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι θα ήταν τραγικό να βγουν στο σφυρί περιουσίες στο 20 ή το 30% της αξίας τους.

Έντονη ανησυχία εκφράζει και το ΑΚΕΛ. Σε δηλώσεις του, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό οι προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επηρεάζουν κατοικίες και περιουσίες πολιτών. Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο πλειστηριασμού μεγάλων εκτάσεων γης σε τιμές εξευτελιστικές.

Η διαφύλαξη του δικαιώματος στην πρώτη κατοικία πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και της πολιτείας, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Η επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδός της το συντομότερο από το καθεστώς εξυγίανσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει η κυπριακή οικονομία τις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης, δήλωσε το μέλος της Κ.Ε . του ΑΚΕΛ.

Ο πρόεδρος του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Σοφοκλής Μιχαηλίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία των μικρών επιχειρήσεων και των απλών πελατών της Τράπεζας Κύπρου από το προωθούμενο σχέδιο διαχωρισμού σε εμπορική και κτηματική τράπεζα.

Ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι πρόκειται για διεθνή σύγχρονη πρακτική και κρίθηκε ως εξαιρετική ιδέα να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου.

Στόχος, είπε, είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και να γίνει προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.