Κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες γης - Άθλιες οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης τους

Τα 32 κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες γης  από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ανάγκασαν ειδικό κλιμάκια του ΕΟΔΥ να μεταβεί στο νομό Λακωνίας. Με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους και αδρανείς, ο συγχρωτισμός  και οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής εκατοντάδων εργατών στα χωράφια και στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και στα πρόχειρα υπερπληθή καταλύματα που ζουν μετά το τέλος της εργασίας τους, είναι ο κανόνας.

Η Λαϊκή Συσπέρωση Δήμου Ευρώτα[1] αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ότι: «οι εργάτες γης βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος με τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται και διαβιούν. Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, τα θερμοκήπια, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες αυτοκίνητων, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διαλείμματα, κάτω απ' όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτό που μας είπαν είναι ότι όλοι, νοσούντες και μη, θα μείνουν σε καραντίνα και αν χρειαστεί κάποιος να μεταφερθεί, θα μεταφερθεί με δικό του μέσο, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν δικά τους μέσα.

Παραδέχτηκαν ότι το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες, πόσο μάλλον σε έκτακτες απαιτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό των ελλείψεων και της προχειρότητας της αντιμετώπισης σοβαρών καταστάσεων η αναφορά ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ασθενοφόρο για να καλύψει μία βάρδια».

Μετά τα πρόσφατα 50 κρούσματα σε εργοστάσιο τροφίμων στη Χαλκιδική τον προηγούμενο μήνα, αλλά και τα 114 σε κονσερβοποιΐα στα Γιαννιτσά, το υπουργείο ζήτησε την πιστή εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, αλλά μάλλον δεν ήταν και πολύ πειστικό.

Τα κρούσματα σε εργάτες γης αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης τους.

 

*Φωτογραφία αρχείου