Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Το πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομολόγων, PSI, κομίζει σήμερα στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, την ώρα που εκδηλώνονται αντιδράσεις τραπεζών για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.

Ο κ. Νταλάρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του PSI, με κεντρικό πρόβλημα να αποτελεί η αποφυγή του χαρακτηρισμού της διαδικασίας ως πιστωτικού γεγονότος. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αντιμετώπιση του ενδεχομένου μη ικανοποιητικής εθελοντικής συμμετοχής στο PSI και αν στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της συλλογικής ευθύνης των πιστωτών.

Ξένοι τραπεζίτες ωστόσο δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία για συμφωνία που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν τη συμφωνία ανεπαρκή, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters ανώτερων τραπεζικών στελεχών της Ευρωζώνης, «οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν εξελίσσονται θετικά», ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος «οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται την αύξηση της συμμετοχής τους».

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος» των διαρροών εντείνεται, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «προτεραιότητα της Ευρωζώνης για το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι το ελληνικό PSI και η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας».

Η Ελλάδα θα χρειαστεί δεκάδες δισ. ευρώ περισσότερη οικονομική βοήθεια, θεωρεί η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην εκτίμηση αυτή φέρεται να προχώρησε κατά την τελευταία συνάντησή της με την κ. Μέρκελ.