Κοντονής: Μηχανοργάνωση, πλήρης έλεγχος για κάθε ευρώ και εφαρμογή του νόμου

Συνέντευξη Τύπου για θέματα της αρμοδιότητάς του παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και o Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην κατάσταση που παρέλαβαν, στις δυσκολίες χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού από Προσοχή έναν προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή και έκαναν απολογισμό των πεπραγμένων τους.

Ο κ. Κοντονής μίλησε για την χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, όπου έγινε μια ανακατανομή των πιστώσεων κι έχει αρχίσει η καταβολή του 40% της ετήσιας επιχορήγησής τους, ενώ διπλασιάστηκε το κονδύλι του προγράμματος «Άσκηση για όλους», στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία η κυβέρνηση.

Όπως είπε, ανασυστάθηκε το Αθλητικό Συμβούλιο, μέσω του οποίου άρχισαν ήδη οι διαχειριστικοί έλεγχοι στις ομοσπονδίες, οι οποίες θα πρέπει να δικαιολογούν και το τελευταίο ευρώ.

Αναφορά έκανε επίσης στην αλλαγή διοίκησης της ΕΕΑ και στους ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν στα Αθλητικά Κέντρα Πατρών και Σελίου, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων και οι φάκελοι κατατέθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Ακόμη, εστίασε στην ανάγκη μηχανοργάνωσης, προκειμένου να καταγράφεται η αθλητική δραστηριότητα των σωματείων και να υπάρχει ένας πλήρης έλεγχος της δράσης τους και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του ΕΣΚΑΝ.

Όπως ανέφερε, με το νέο νόμο δεν έχουν εναρμονιστεί οι στοιχηματικές εταιρείες κι αυτό έχει αποτέλεσμα από ένα τζίρο που εκτιμάται στα 6 δισ. ευρώ το ελληνικό κράτος να χάνει μεγάλα έσοδα. Αντίθετα, η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ είπε ότι είναι πολύ καλή (αποδίδει το 30% εσόδων του στο κράτος) και, όπως είπε, η διοίκησή του έχει καταλάβει ότι απαιτείται ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Παράλληλα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για σπατάλες κάποιων αθλητικών ομοσπονδιών, κυρίως με ταξίδια στο εξωτερικό, όπου επιλέγουν ακριβά ξενοδοχεία, ενώ συμμετέχουν πολλοί συνοδοί που δεν χρειάζονται.

«Οι διοικήσεις πρέπει να προσέχουν να μην είναι προκλητικές με σπατάλες, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν κενά στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Να ξέρουν ότι τις παρακολουθούμε» προειδοποίησε.

Στο τέλος ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο αθλητικός νόμος: «Οι ομάδες είχαν όλο το χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν. Αν δεν είναι έτοιμες, οι αγώνες τους από τη νέα περίοδο είτε δεν θα γίνονται είτε θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών».

Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC