Κοινός Χώρος: Η πόλη ως τόπος των κοινών- Βιβλιοπαρουσίαση

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Σταυρίδη «Κοινός Χώρος Η πόλη ως τόπος των κοινών», εκδ. angelus novus σε μετάφραση του Δημοσθένη Παπαδάτου - Αναγνωστόπουλου καλεί η συλλογικότητα «Πόλεις» στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη (Βενιζέλου με Ερμού) στις 6:30 στη Θεσσαλονίκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Χάρης Τσαβδάρογλου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής - Κωνσταντίνος Τσούτσης, Αρχιτέκτονας, μέλος Πόλεις- ο Μεταφραστής και ο Συγγραφέας.

«Ως συλλογικότητα Πόλεις πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε την παρούσα βιβλιοπαρουσίαση στο κλείσιμου του κύκλου συλλογικής αυτομόρφωσης που ξεκινήσαμε το Δεκέμβριο, εμβαθύνοντας την αντίληψή μας για τα κοινά και την πόλη, σε θεωρητικό επίπεδο. Ευχαριστούμε τις Ακυβέρνητες Πολιτείες για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνδιοργάνωση. Ευχαριστούμε και τη Συνέλευση Γειτονιάς Αλ.Σβώλου για την στήριξη της εκδήλωσης» αναφέρει στην κάλεσμα της.

Λίγα λόγια από το Πόλεις:

Επιλέγουμε να δράσουμε στην πόλη, καθώς αποτελεί ένα πεδίο όπου εκφράζονται και συγκεντρώνονται οι συγκρούσεις, αντιφάσεις και αντιθέσεις στον τομέα της εργασίας, των δικαιωμάτων, της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, στέγαση, νερό, σίτιση κ.α.). Άλλωστε, η απόσυρση του κράτους από την κοινωνική πολιτική αντανακλάται στις εικόνες της ζωής σε αυτήν.

Επιπλέον, για εμάς η πόλη αποτελεί και το πεδίο συλλογικής & ατομικής δράσης και συνύπαρξης, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό/καθημερινό επίπεδο, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες για καθολική αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου και τρόπου ζωής. Πιστεύουμε στην επανεφεύρεση της πόλης μέσα από την κατανόησή της ως κοινό, και κατ’ επέκταση ως όχημα κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης.

Επιλέγουμε την πόλη, δρούμε στη γειτονιά, γιατί πιστεύουμε ότι η άμεση συμμετοχή στο κοινό αναφέρεται στο χώρο που κατοικούν οι επισφαλείς, οι άνεργες, αυτοί που υπολείπονται. Έτσι θα διεκδικήσουμε ξανά στη βάση του διαμοιρασμού των κοινών (αυτά που δεν ανήκουν σε κανέναν αλλά μοιραζόμαστε όλες) το συλλογικό σχεδιασμό πρακτικών λύσεων σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.