Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης: COVID-19, ασύμμετρες απειλές και η τέχνη του «βίου αβίωτου»

«Αν οι φόβοι, όλων όσων πιστεύουν ότι η εξάπλωση του COVID-19 θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που διαμένουν στα camps, βγουν αληθινοί - κάτι που μας τρομάζει - η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης περιγράφοντας την απάνθρωπη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ που κρατάει εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες σε κέντρα χωρίς καμία δυνατότητα να προστατευτούν από τον ιό.

Το ΚΙΑ Θεσσαλονίκης ζητάει την άμεση μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε άλλους κατάλληλους χώρους διαβίωσης, την ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό και υλικό σε όλα τα camps και την άμεση-ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Η ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης

Πλήθος γεγονότων από τις αρχές Μάρτη έως και σήμερα αποδεικνύουν ότι οι ιοί, όπως και οι πληθυσμοί σε μετακίνηση δεν περιορίζονται από σύνορα/φράχτες. Στις 02/03/2020 με την ΠΝΠ «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου» σύσσωμη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά ανέστειλε τη Σύμβαση της Γενεύης, αφού καταστρατήγησε την αρχή της μη επαναπροώθησης και της μη- ποινικοποίησης της παράνομης διέλευσης των συνόρων από ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, ακύρωσε το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου και κατ’ επέκταση να υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Η ΕΕ αρχικά χαιρέτησε την επιχείρηση «σκούπα» της ελληνικής κυβέρνησης και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα χρηματοδότησε τη χώρα με 700 εκατομμύρια ευρώ. Πλήθος καταγγελιών και επίσημων ερευνών, ωστόσο, φανερώνουν τον υπερβάλλοντα κατασταλτικό ζήλο του ελληνικού εθνικού κράτους, ο οποίος είναι γνωστός διεθνώς και από άλλες «επιχειρήσεις».

Ωστόσο, η απανθρωπιά συνεχίστηκε, όταν πια πέρασε τα σύνορα της χώρας μας και μια άλλη απειλή ο SARS-CoV-2. Αρχικά, ως απάντηση στην εξεύρεση λύσης για τους ανθρώπους που στοιβάζονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή/και σε δομές «φιλοξενίας» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντούσε, στις 26/3/2020 σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, σε καμία δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε όλη τη χώρα.»

Υπονοώντας ότι δεν υπάρχει δα και καμιά βιασύνη να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι. Ωστόσο, γνώριζαν ακόμη και οι πέτρες, ότι ήταν θέμα ημερών ο ιός να φτάσει και τους ευάλωτους πληθυσμούς των εν λόγω δομών. Η δομή στην Ριτσώνα στις 02/04/2020 τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό, αφού έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο βρέθηκαν 23 άνθρωποι που ήταν θετικοί στον ιό. Στη δομή στην Μαλακάσα στις 05/04/2020 επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε άνθρωπο που διαμένει στον καταυλισμό. Στη Μόρια, στην δομή -αποθήκη ψυχών- για την οποία οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας έχουν δεχτεί πλήθος καταγγελιών, οι αόρατοι άνθρωποι που διαμένουν στο camp καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες, μαζί με πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων και παγκόσμιων οργανισμών. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα χιλιάδες άτομα -παραπάνω από όσα έπρεπε να «φιλοξενούνται» εκεί - βρίσκονται στη δομή. Η οδηγία του “social distancing” (physical distancing \ social solidarity για εμάς) προς αποφυγή μετάδοσης του ιού λαμβάνει έτσι μια άλλη διάσταση. Το πρόβλημα εμφανώς κρύβεται κάτω από το χαλάκι και τα υποτιθέμενα μέτρα που πάρθηκαν ή/και σχεδιάζονται προφανώς είναι «να είχαμε να λέγαμε»-επικοινωνιακές φανφάρες, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

Παράλληλα, για τις νέες αφίξεις μετά τις αρχές Μάρτη η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πηγαίνουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά σε ειδικές δομές που ελέγχονται ιατρικά. Ωστόσο, εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ανθρώπους να διαμένουν στην ύπαιθρο και να προστατεύονται με αυτοσχέδιες κατασκευές από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς κυβέρνηση και προύχοντες φαίνεται να μην τα βρίσκουν στο πώς θα «διαχειριστούν» αυτούς τους ανθρώπους.

Παρά τις εκκλήσεις από τον Π.Ο.Υ, γιατρών και υγειονομικών από όλο τον κόσμο, πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων ακόμη και της Ε.Ε., προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες/αιτούσες άσυλο από τα κέντρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή τακτική του «βίου αβίωτου» μεταθέτοντας επιμελώς - και για αυτό το θέμα - αλλού τις ευθύνες.

Φαίνεται πως για τους αόρατους κατοίκους αυτής της χώρας έχουμε πια εναποθέσει τις ελπίδες μας σε μεταφυσικές δυνάμεις και σε δυνάμεις καταστολής για την μη εξάπλωση του ιού.

Αν οι φόβοι, όλων όσων πιστεύουν ότι η εξάπλωση του COVID-19 θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που διαμένουν στα camps, βγουν αληθινοί - κάτι που μας τρομάζει - η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαιτούμε:

-Μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε άλλους κατάλληλους χώρους διαβίωσης.

-Ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό σε όλα τα camps και όπου αλλού χρειάζεται.

-Διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής σε όλους τους χώρους που διαμένουν οι ευάλωτοι αυτοί πληθυσμοί.

-Άμεση - ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας χωρίς κανέναν περιορισμό.

Για κάποιους η ζωή κοστίζει, για μας η ζωή αξίζει!

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης