Κατά της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών τάχθηκε ο Πάπας

Έμποροι θανάτου
Κατά της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών τάχθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, σε ομιλία του στη διάρκεια εγκαινίων κλινικής για τοξικομανείς στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
 
Ο πάπας επισκέπτεται τη Βραζιλία από τη Δευτέρα, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ύστερα από την ανακήρυξή του ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
 
«Λύση δεν είναι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, όπως συζητείται σε πολλά μέρη της Λατινικής Αμερικής για να μειωθεί η εξάπλωση και η επιρροή της εξάρτησης από χημικές ουσίες» δήλωσε. «Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που βρίσκονται στη ρίζα της χρήσης των ναρκωτικών. Είναι αναγκαίο να προωθήσουμε την δικαιοσύνη, την εκπαίδευση των νέων, εμπνέοντάς τους αξίες ικανές να τους δώσουν ελπίδα για το μέλλον».
 
Ο πάπας Φραγκίσκος άσκησε σφοδρή κριτική στους εμπόρους ναρκωτικών αποκαλώντας τους «εμπόρους θανάτου».
 
«Πόσοι έμποροι θανάτου υπάρχουν που ακολουθούν την λογική του χρήματος και της δύναμης χωρίς να λογαριάζουν το κόστος! Η μάστιγα της διακίνησης των ναρκωτικών, που ευνοεί την βία και σπέρνει τους σπόρους του πόνου και του θανάτου, απαιτεί από την κοινωνία στο σύνολο της μια πράξη θάρρους». 
 
Ο πόλεμος στα καρτέλ των ναρκωτικών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι θάνατοι στη Βραζιλία και την Κολομβία. Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα έχει ήδη προτείνει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.
 
Στο Εκουαδόρ και τη Βολιβία έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή χαλαρότερης πολιτρικής για τα ναρκωτικά.
 
Στη Βραζιλία, δεκάδες χιλιάδες πιστών υποδέχθηκαν εγκάρδια τον πάπα, ενώ η πρώτη του στάση ήταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου και συναντήθηκε με την πρόεδρο της χώραςΝτίλμα Ρούσεφ.
 
Ο πάπας βρίσκεται στη Βραζιλία προκειμένου να παρακολουθήσει την διεξαγωγή ενός ρωμαιοκαθολικού φεστιβάλ νεολαίας και θα αναχωρήσει την Κυριακή.