Καρόλα Ρακέτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Που ήσασταν όταν ζητούσαμε βοήθεια;»

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικές από την τήρηση του νόμου», δήλωσε η Γερμανίδα καπετάνισσα του «Sea-Watch 3» Καρόλα Ρακέτε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η Καρόλα Ρακέτε που έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη μετά τη σύλληψή της στην Ιταλία τον Ιούνιο όταν αποβίβασε 40 μετανάστες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στις 29 Ιουνίου αγνοώντας τις εντολές της Ρώμης προσκλήθηκε να μιλήσει από τις ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πράσινων.

«Πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που απαιτεί μια λύση ευρωπαϊκή. Δεν είναι θέμα μεμονωμένων κρατών. Είναι ένα ζήτημα συστηματικό που αντιμετωπίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

«Ποιος θα προστατεύσει τους άλλους από τον δικό μας τρόπο ζωής» αναρωτήθηκε η Ρακέτε σχολιάζοντας το όνομα του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά σχετικά με τον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» ενώ αναφορικά με την πρόσκληση που της έγινε είπε: «Πού ήσασταν όταν ζητούσαμε βοήθεια;».

«Εμείς, οι βιομηχανικές ευρωπαϊκές χώρες, εκμεταλλευόμαστε τον πλανήτη και τις πρώτες ύλες του, εξάγουμε όπλα και μόλυνση, προκαλούμε προσφυγιά και μετανάστευση - και μετά αρνούμαστε να κάνουμε το καθήκον μας, βάση και των ευρωπαϊκών αξιών μας» επισήμανε η καπετάνισσα προσθέτοντας: «Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να παράσχει περισσότερα πλοία διάσωσης, διότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγα πλοία και ο αριθμός των απελπισμένων είναι πιο μεγάλος από ποτέ»

Η καπετάννισα θύμισε ότι δεν είναι η μόνη που συνελήφθη επειδή έσωζε ζωές στη θάλασσα δηλώνοντας ότι «Η έρευνα και η διάσωση στη Μεσόγειο και η αλληλεγγύη δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Αντίθετα, το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο είναι ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί»

Από την πλοίαρχο είχε ζητηθεί να επιστρέψει τους επιβάτες του SeaWatch 3 στη Λιβύη, όμως εκείνη αρνήθηκε δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο θα έθετε τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Η Καρόλα Ρακέτε και οι υπόλοιποι διασώστες ζητούν την αποποινικοποίηση όσων σώζουν ζωές στη Μεσόγειο.