Ινδία: Αποσύρεται εν μέρει το «μπλόκο» σε πορνογραφικούς ιστότοπους

Η Ινδία ήρε μερικώς την απαγόρευση που είχε επιβάλει πριν από μερικές μέρες στην πρόσβαση σε εκατοντάδες ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμμένει στον αποκλεισμό ιστοσελίδων που προωθούν την παιδική πορνογραφία.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ζήτησε από τους παρόχους να αποκλείσουν την πρόσβαση σε 857 πορνογραφικούς ιστότοπους, οι οποίοι κρίθηκαν «επιλήψιμοι» με αποτέλεσμα τις οργισμένες αντιδράσεις χρηστών του Twitter και την έναρξη διαλόγου σχετικά με την λογοκρισία.

Οι πάροχοι πρόσβασης θα πρέπει τώρα να να άρουν τον αποκλεισμό στις περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά θα αποκλείσουν όσες προωθούν την παιδική πορνογραφία, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών της χώρας.

«Όλο αυτό το σχέδιο είναι πολύ αμφιλεγόμενο. Πώς θα μπορούμε να ελέγχουμε αν οι ιστοσελίδες περιέχουν παιδική πορνογραφία;» διερωτάται στέλεχος σε έναν από τους βασικότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών της Ινδίας.

«Αυτό θα πρέπει να κάνουμε τώρα;» αναρωτιέται ο ίδιος αναφερόμενος στην υποχρέωση ελέγχου των ιστοσελίδων για τυχόν παρουσία παιδικής πορνογραφίας.

Η λογοκρισία στο περιεχόμενο του Διαδικτύου είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ινδία, αλλά η απόφαση για αποκλεισμό των 857 πορνογραφικών ιστοτόπων ήταν το πρώτο μεγάλο πλήγμα κατά της διαδικτυακής πορνογραφίας.

Το 2011, η Ινδία κάλεσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ελέγχουν το περιεχόμενο και να αφαιρούν το προσβλητικό υλικό.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των smartphones αυξάνεται ραγδαία σε μία χώρα όπου η πορνογραφία έχει ζήτηση. Ενδεικτικό είναι ότι το Pornhub, μία πορνογραφική ιστοσελίδα, ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι η Ινδία βρίσκεται στην πέμπτη θέση των καθημερινών επισκέψεων χρηστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ