in , ,

Η υγεία μας δεν είναι εμπόρευμα!- Διαμαρτυρία έξω από το ΑΧΕΠΑ

Η υγεία μας δεν είναι εμπόρευμα!- Διαμαρτυρία έξω από το ΑΧΕΠΑ

Διαμαρτυρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πραγματοποίησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίαςέξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο εβδομάδας δράσεων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με σύνθημα «Η Υγεία μας δεν είναι εμπόρευμα» πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπου τίθεται το θέμα των επιπτώσεων της λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα τα μέλη του Δικτύου με την δράση αυτή ζητούν από τους ευρωβουλευτές να υπογράψουν την διακήρυξη δεσμευόμενοι ότι θα αντισταθούν στη διάλυση των συστημάτων υγείας.

«Κινητοποιούμαστε καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη έχουν ανοίξει το πεδίο για την επέμβαση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία» τονίζει μιλώντας στο alterthess ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και μέλους του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ο ίδιος εξηγεί ότι «η λιτότητα στη χώρα μας ιδιαίτερα έχει επιδράσει στην υγεία των ανθρώπων και την έχει επιδεινώσει. Η μεγάλη ανέχεια και η ανισότητα είναι βασικοί προσδιοριστές για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων». «Υπό αυτήν την έννοια έχει γίνει μεγάλη ζημιά στην υγεία των ανθρώπων ενώ παράλληλα μία από τις επιπτώσεις της λιτότητας είναι η μείωση του δημοσίου τομέα. Ενώ διευρύνονταν οι ανάγκες του κόσμου για φροντίδα υγείας λόγω της λιτότητας, συγχρόνως έκλειναν οι υπηρεσίες υγείας λόγω των πολιτικών της λιτότητας. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια εκθετική καταστροφή στην υγεία του κόσμου. Από την μία χάνει την υγεία του και από την άλλη δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες» καταλήγει.

Ενόψει Ευρωεκλογών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση ζητά από τους ευρωβουλευτές και τους υποψηφίους που θέλουν να εκπροσωπήσουν τους πολίτες της Ευρώπης να δεσμευτούν ότι θα αντισταθούν στη διάλυση των συστημάτων υγείας.
Η δέσμευση αυτή περνά από συγκεκριμένους άξονες:

► 1. Για την υγεία μας: να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση για δημόσιες και μη εμπορευματικές υπηρεσίες υγείας στα κράτη-μέλη, εγγυώμενοι ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας συμπεριληπτικό, δημόσιο και καθολικό, που προσφέρει προσβάσιμες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

►2. Για την υγεία μας: να προστατεύσουν τον πληθυσμό ενάντια στις εμπορικές καταχρήσεις, γιατί η υγεία και η κοινωνική προστασία είναι κοινά αγαθά και δεν είναι προς πώληση.

►3. Για την υγεία μας: να εγγυηθούν οικονομική, γεωγραφική, χρονική και πολιτισμική προσβασιμότητα για όλους τους πληθυσμούς, χωρίς περιορισμό οποιουδήποτε είδους, παίρνοντας υπόψη τις τοπικές πραγματικότητες.

►4. Για την υγεία μας: να προωθήσουν την δημοκρατία στην υγεία, εμπλέκοντας την κοινωνία των πολιτών, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη της υπηρεσίες υγείας στον προσδιορισμό των στόχων και των μέσων των πολιτικών υγείας.

►5. Για την υγεία μας: να βελτιώσουν την υγεία αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που βρίσκονται στη ρίζα της ασθένειας, δηλαδή τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικολογικούς προσδιοριστές και το κοινωνικό φύλο.

►6. Για την υγεία μας: να κατευθύνουν την ιατρική πρακτική στην υπηρεσία του πληθυσμού και όχι των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

«Στην Ελλάδα έχουμε λόγους να συμμετέχουμε ακόμα πιο ενεργά. Η κρίση πολλαπλασίασε τις ανάγκες υγείας, όμως οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 48,4% μέσα σε μια δεκαετία. Παρά τις θετικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, οι πιο φτωχοί (άνεργοι/ες, επισφαλώς εργαζόμενοι/ες μετανάστες και πρόσφυγες, μακροχρόνια ασθενείς) εξακολουθούν να λαμβάνουν φροντίδα υγείας αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες τους» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην διακήρυξη του Δικτύου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ηχηρό «όχι» στον φασισμό είπε η Καλαμαριά

10 Απρίλη- Διεθνής ημέρα Αγώνα και Αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας