in

Η Τουρκία κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί

Η Τουρκία κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί

Οι τουρκικές αρχές διέπραξαν μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να καταστείλει τις διαμαρτυρίες στo Πάρκο Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σε έκθεσή της η οργάνωση αναφέρεται λεπτομερώς στην υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και στην αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να οδηγήσει τις παραβιάσεις αυτές ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και στην επακόλουθη δίωξη και παρενόχληση όσων έλαβαν μέρος.

«Η προσπάθεια καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας στο Πάρκο Γκεζί οδήγησε σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ολοκληρωτική άρνηση του δικαιώματος στην ειρηνική διαδήλωση και παραβιάσεις των δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία και στην ελευθερία από βασανιστήρια και κακομεταχείριση, δήλωσε ο Andrew Gardner, εμπειρογνώμων της Διεθνής Αμνηστίας σε θέματα της Τουρκίας.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας “Διαμαρτυρίες στο Πάρκο Γκεζί: Βάναυση άρνηση του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση στην Τουρκία” εξηγεί λεπτομερώς πώς η χρήση αληθινών πυρών, δακρυγόνων, αντλιών νερού, πλαστικών σφαιρών και οι ξυλοδαρμοί των διαδηλωτών είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000 ανθρώπων. Οι θάνατοι τουλάχιστον τριών διαδηλωτών έχουν συνδεθεί με την κατάχρηση της αστυνομικής βίας.

Η οργάνωση παρακολούθησε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και κατέγραψε μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που είχαν τραυματιστεί ή κρατούνταν παράνομα, είχαν ξυλοκοπηθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Η έκθεση τεκμηριώνει το πώς:

– Διαδηλωτές και άλλοι ξυλοκοπηθήκαν βάναυσα με αποτέλεσμα έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

– Η αστυνομία έκανε συχνή χρήση πλαστικών σφαιρών σημαδεύοντας εσκεμμένα το κεφάλι και το άνω μέρος του σώματος των διαδηλωτών.

– Δακρυγόνα εκτοξεύονταν συστηματικά στους διαδηλωτές, σε περαστικούς, ακόμα και σε κατοικίες και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες και, συμφώνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον έναν νεκρό.

– Χημικές ουσίες προστέθηκαν στις δεξαμενές που τροφοδοτούσαν τις αντλίες νερού.

– Διαδηλώτριες κακοποιηθήκαν σεξουαλικά από αστυνομικούς.

– Αληθινά πυρά χρησιμοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η έκταση της βίας που χρησιμοποίησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί, δείχνει τι συμβαίνει όταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι, και χωρίς επίβλεψη αστυνομικοί λαμβάνουν εντολές να χρησιμοποιήσουν βία -και ενθαρρύνονται να την χρησιμοποιήσουν αφειδώς- γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να αναγνωριστούν ή να διωχθούν για τις παραβιάσεις που διαπράττουν, είπε ο Andrew Gardner.

Όπως προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία, η μεγάλη πλειονότητα των παραβιάσεων από αστυνομικούς ήδη φαίνεται ότι θα μείνει ατιμώρητη, ενώ πολλοί από όσους οργάνωσαν τις διαδηλώσεις και συμμετείχαν σε αυτές έχουν διασυρθεί, κακοποιηθεί και τώρα αντιμετωπίζουν άδικες ποινικές διώξεις ή ψευδείς κατηγορίες. Όσοι βοήθησαν διαδηλωτές ή αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις -όπως δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι, ακόμη και επιχειρηματίες-, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με απειλές και παρενοχλήσεις.

Η επίμονη των τουρκικών αρχών να τερματίσουν τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί – και να αποθαρρύνουν την επανεμφάνισή τους είναι ξεκάθαρη, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, αναφέροντας: πως ο τρόπος δράσης των τούρκικων αρχών είναι η βία, οι απειλές, οι ύβρεις και η δίωξη, δήλωσε ο Andrew Gardner.

Εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις μόνο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις χωρίς περαιτέρω αποδείξεις ότι οι ίδιοι συμμετείχαν σε οποιαδήποτε βίαιη πράξη.

Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται για την οργάνωση των διαδηλώσεων εξετάζονται σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να μάθει να δείχνει ανεκτικότητα στις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μέσω των διαδηλώσεων και να εξασφαλίζει ότι η αστυνομία είναι εξοπλισμένη, εκπαιδευμένη και έχει οδηγίες να αστυνομεύει ειρηνικά.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις και τους προμηθευτές  εξοπλισμού ελέγχου του πλήθους να επιβάλουν άμεση απαγόρευση εξαγωγής ή μεταφοράς τέτοιου εξοπλισμού στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και άλλα βλήματα με επιπτώσεις στην κίνηση.

Όπως επισημαίνεται, μια τέτοια απαγόρευση πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι οι τουρκικές αρχές να επιτρέψουν την άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση των κατηγοριών της υπερβολικής και καταχρηστικής βίας και να επιδείξουν δέσμευση για τη χρήση τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Δείτε εδώ την έκθεση (αγγλικά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φυσικό λευκαντικό για τα ρούχα

«Ξε Σκουριά Ζω» στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής