Η Θεσσαλονίκη εν όψει ΔΕΘ εκδηλώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις και... κλίμα τρομοκρατίας από την ΕΛΑΣ

Πορείες και διαδηλώσεις εργαζομένων, φορέων και συνδικάτων θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί θα περιφρουρούν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρότι ακόμη δεν υπάρχει σαφές πλάνο για την τοποθέτηση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ

Το ραντεβού της ΓΣΕΕ έχει προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι «Η μείωση των εισοδημάτων από 20% έως 30% στον Δημόσιο τομέα και η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 2% σε 5% στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης και η σταδιακή καταβολή του σε διάστημα έξι μηνών...αποτελούν επώδυνα, σκληρά και μονομερή μέτρα σε βάρος των εισοδηματικών και εργασιακών δικαιωμάτων του κόσμου της μισθωτής εργασίας». Επίσης στις 6 το απόγευμα, τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συναντηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα δώσουν το παρόν και συνδικάτα αγροτών, ΕΔΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων.

Φεστιβάλ Αμεσης Δημοκρατίας στο ΑΠΘ

Το πρώτο διεθνές «Φεστιβάλ της Αμεσης Δημοκρατίας» διοργανώνουν μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου, στον χώρο της Θεολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, με συγκέντρωση των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ στην πλατεία Συντριβανίου για να συγκροτήσουν το μπλοκ της «άμεσης δημοκρατίας» που θα διαδηλώσει στους δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία και εισήγηση στο πάνελ του Ισπανού Juan Manuel Sanchez Gordillo, δημάρχου της Marinaleda. Πρόκειται για ένα χωριό στην Ανδαλουσία που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το χωριό της άμεσης δημοκρατίας», λόγω των δομών οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης που το διέπει.

Συναυλίες και δράσεις

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ έξω από τις σχολές της Νομικής, Θεολογικής, Φιλοσοφικής Σχολής. Μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πουλικάκος, ο Σπύρος Γραμμένος, τα συγκροτήματα Blues Wire, Motel Selenik, Μαύρη Μαγιονέζα, Cabaret Balkan, Soul Fire, Ψευδοπροφήτες, Ond Drop, Irene Sinou Quartet. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν άλλες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων και θα λειτουργεί παιδότοπος.

Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Με περιπολίες και εντατικούς ελέγχους άρχισαν να εφαρμόζονται από χθες τα μέτρα τάξης, που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων από διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Τα μέτρα τάξης θα αρχίσουν να εντείνονται από αύριο και θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου, με τον αποκλεισμό - και φέτος - από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα εγκαινιάζει τη φετινή διεθνή έκθεση. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, καθώς και από νομούς της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην πόλη από το πρωί της Παρασκευής. Oι αστυνομικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος ένα επιπλέον πρόβλημα: το βράδυ των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και για το λόγο αυτό δε θα μπορέσουν να αποκλείσουν με λεωφορεία και διμοιρίες τις εισόδους στο χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

πηγή: agelioforos.gr