in ,

Η πρόταση της Πόλης Ανάποδα για την στήριξη του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Η πρόταση της Πόλης Ανάποδα για την στήριξη του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Την χρηματοδότηση μικρών παραγωγών από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης ζητά από την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης η Πόλη Ανάποδα με ανακοίνωση της, με στόχο την ανακούφιση για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενους του χώρου, αλλά και μια ανάσα για τον πολιτισμό και το κοινό στην πόλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο καλλιτεχνικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ένας κλάδος που υποφέρει στο μεγαλύτερο ποσοστό του εδώ και πολλά χρόνια. Η ανασφάλεια και η επισφαλής εργασία, τα «μαύρα» μεροκάματα, οι απλήρωτες πρόβες είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα χιλιάδες προβλήματα που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι άνθρωποι που εργάζονται στην τέχνη και γύρω από αυτή.

Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην πόλη μας, τα δημόσια θέατρα, κινηματογράφοι, γκαλερί, μουσικές σκηνές είναι ελάχιστες και υπό κατάρρευση. Ως αποτέλεσμα, άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο της ανεξάρτητης τέχνης δεν έχουν χώρους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Αλλά ακόμη κι αν βρουν έναν χώρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τα προβλήματα δεν σταματάνε. Πολλοί εργοδότες δεν ασφαλίζουν τους καλλιτέχνες, ενώ όχι απλά είναι εργαζόμενοι, αλλά εργάζονται νύχτα, βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για της ανάγκες μιας παράστασης ή μιας ταινίας, έχουν κάνει μήνες απλήρωτες πρόβες προκειμένου να φέρουν το αποτέλεσμα της παράστασης για την οποία και πληρώνονται ελάχιστα ή και καθόλου, αν δεν υπάρχει η προσέλευση που ο εργοδότης απαιτεί.

Την περίοδο που διανύουμε ήρθαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Η καραντίνα και το «μένουμε σπίτι» έθεσε όλους τους καλλιτέχνες από όλες τις μορφές τέχνης  σε υποχρεωτική ανεργία. Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι μουσικές σκηνές, τα μαγαζιά με ζωντανή μουσική, οι γκαλερί, οι εκθέσεις φωτογραφίας είναι τα πρώτα που έκλεισαν, αλλά και τα τελευταία που θα ανοίξουν. Παραστάσεις και φεστιβάλ ακυρώθηκαν ήδη από αρχές Μαρτίου και δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε το καλοκαίρι.

Αυτή η πραγματικότητα θέτει σε υποχρεωτική ανεργία και όσους/ες δουλεύουν σε ένα φεστιβάλ εκτός σκηνής -ηχολήπτες/-τριες, φωτιστές/-τριες, ηλεκτρολόγοι, φροντιστές/-τριες σκηνής, ταξιθέτες/-τριες, ανθρώπους που εργάζονται στα κυλικεία των χώρων, μουσικούς οίκους που πωλούν ή δανείζουν όργανα κοκ.

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του καλλιτεχνικού κλάδου είναι η εποχικότητα που τον χαρακτηρίζει. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών περιμένουν το καλοκαίρι προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν, κάτι το οποίο φέτος είναι ανέφικτο.

Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση είναι ότι οι καλλιτέχνες δεν ζητάνε ειδική μεταχείριση, αλλά τα αυτονόητα για να ζήσουν, από τη στιγμή που τους έχει απαγορευθεί η εργασία για πολλούς μήνες. Η κατηγορία στην οποία η κυβέρνηση θα δώσει το επίδομα των 800 ευρώ δεν καλύπτει παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των ανθρώπων που είναι και θα είναι υποχρεωτικά άνεργοι για πολύ καιρό.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στην τέχνη και στηρίζουμε τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση. Ως Πόλη Ανάποδα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για το πώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να υποστηρίζει και να αναδείξει  την τοπική πολιτιστική  παραγωγή.

Στην ίδια κατεύθυνση, θεωρούμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να συμβάλλει στις τρέχουσες συνθήκες. Χωρίς να υποκαθιστά το κράτος στην επιδοματική πολιτική, πρέπει να ανακατευθύνει τους δικούς του πόρους στις νέες ανάγκες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης χρηματοδοτεί κάθε σεζόν τα Δημήτρια (με 440.000 ευρώ), το Φεστιβάλ Δάσους και πολλές ακόμα εκδηλώσεις. Φέτος, είναι πιθανό ότι μεγάλες παραγωγές μουσικές ή θεατρικές με ευρύ κοινό μάλλον δεν θα επιτραπούν, αλλά και να επιτραπούν, η προτεραιότητα τώρα είναι άλλη.

Με αυτά τα χρήματα λοιπόν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν πολλές μικρές παραγωγές από παραγωγούς της πόλης, στη λογική της αποζημίωσης ανά ημέρα εργασίας για την προετοιμασία και την πραγματοποίησή τους. Οι παραγωγές αυτές θα είναι φυσικά προσαρμοσμένες στις συνθήκες και τις υγειονομικές ανάγκες (βίντεο, αναμετάδοση, ή μικρό κοινό σε ανοιχτούς χώρους).

Μία τέτοια πρόσκληση πρέπει να γίνει άμεσα, ως τα τέλη Μάη, όταν θα οριστικοποιηθούν κάπως οι υγειονομικές ρυθμίσεις. Η επιλογή των δράσεων να γίνει ανοιχτά, από επιτροπές που θα συμμετάσχουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μέσα από τους φορείς τους.

Μια τέτοια πρόταση πιστεύουμε θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενους του χώρου, αλλά και μια ανάσα για τον πολιτισμό και το κοινό στην πόλη. Την καταθέτουμε λοιπόν άμεσα, τόσο στους συλλόγους των ανθρώπων του πολιτισμού, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών/-ιδων την Πέμπτη 7/5, στις 12:00 στον Λευκό Πύργο και στις 19:00 στο ΚΘΒΕ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ζωή με επιδόματα την εποχή των μεγάλων Επαναστάσεων. Του Μίλτου Τόσκα

Φοίβος Δεληβοριάς: Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς