in ,

Η «Homophonia ThessalonikiPride» χαιρετίζει το 5ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της πόλης

Η «Homophonia ThessalonikiPride» χαιρετίζει το 5ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της πόλης

“Η οργάνωση μας είναι περήφανη, γιατί υπήρξε η αφετηρία για τη διοργάνωση αυτού του πολιτιστικού και πολιτικού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της πόλης, το οποίο δυνάμωσε μαζικά με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή της LGBTIA+ κοινότητας και δημοκρατικών πολιτών” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Homophonia Thessaloniki Pride, και συνεχίζει:

“Μέσα από τη μαζικοποίηση του Φεστιβάλ ήρθαν και οι απαντήσεις σε ομοφοβικές και τρανσφοβικές ενέργειες που εκπορεύονταν από ακραίους συντηρητικούς κύκλους. Θεωρούμε ότι η συμβολή του κινήματος του Pride υπήρξε καθοριστική στην προώθηση των δικαιωμάτων και της ορατότητας των επιμέρους τμημάτων του LGBTIA+ κινήματος: Βασικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν, παρά τον ελλειμματικό χαρακτήρα τους, ήταν:

–          η θέσπιση του Συμφώνου Συμβίωσης, καθώς και

–          ορατότητα της διεμφυλικής (τρανς) κοινότητας και των αιτημάτων της.

Μέσω αυτών των παραπάνω επιτευγμάτων ενδυναμώνει η διεκδικητική ορμή της LGBTIA+ κοινότητας που πρωτίστως στοχεύει :

–          στον αυτοκαθορισμό του φύλου των διεμφυλικών προσώπων,

–          στον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια,

–          στην παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια,

πέραν των πάμπολλων άλλων αιτημάτων.

Η «Homophonia Thessaloniki Pride» διεκδίκησε και κατάφερε στη φετινή επίσημη αφίσα του Pride να υπάρχουν μόνο λογότυπα LGBTIA+  οργανώσεων (της «Homophonia Thessaloniki Pride» και της «Thessaloniki Pride»)και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οποιαδήποτε παραλλαγή της επίσημης αφίσας του «5ου Pride της Θεσσαλονίκης» και των διοργανωτών του, δεν έχει καμία έγκριση ή σχέση με τη «Homophonia Thessaloniki Pride».

Πεποίθηση μας είναι ότι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης πρέπει να ανήκει και να διοργανώνεται πρωτίστως από την LGBTIA+ κοινότητατης πόλης, γι’ αυτό –όπως δημόσια έχουμε πει πολλές φορές- είμαστε αντίθετοι σε χρηματοδοτήσεις και χορηγίες, όχι μόνο κυβερνήσεων χωρών που αιματοκυλούν τον κόσμο, αλλά και ιδρυμάτων που εκφράζουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Με αυτό τον τρόπο αρνούμαστε να συμβάλλουμε στο ξέπλυμα της καταπάτησης άλλων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στην εθνική ανεξαρτησία του κάθε λαού, ή τα εργασιακά, που σήμερα καταπατούνται συστηματικά από επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταχθήκαμε ενάντια στον αποκλεισμό και άλλων συλλογικοτήτων από τη διοργάνωση του Pride, πράγμα που πετύχαμε. Στην πρώτη φετινή συνάντηση των οργανώσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (ο οποίος φέτος  δεν είναι συνδιοργανωτής, αλλά προσφέρει την αιγίδα του στη διοργάνωση, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό)  ζητήσαμε και καταφέραμε να παραβρεθεί και τρίτη LGBTIA+ συλλογικότητα της πόλης, ασχέτως αν στη συνέχεια η ίδια επέλεξε να μη συμμετέχει στη συνδιοργάνωση του 5ου Pride της Θεσσαλονίκης.

Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτήν την εξέλιξη, ευχόμαστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να μπορέσουν όλες οι LGBTIA+ οργανώσεις της πόλης να συνθέσουν και να προχωρήσουν μαζί στη διοργάνωση του, με αίσθημα αδελφοσύνης-αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των οργανώσεων, στη βάση των κοινών τους αντιλήψεων.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης έχει πια ριζώσει στην συνείδηση της LGBTIA+ κοινότητας της, αλλά και των κατοίκων της πόλης. Τώρα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε και να παλέψουμε, ώστε το Pride να μην έχει μόνο τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά και αυτά των κινημάτων των κατοίκων της πόλης μας.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε όλο το χρόνο, και όχι μόνο την εβδομάδα τους Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, για ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής – εθνότητας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, έτσι όπως διατυπώνεται στην Χάρτα των Βασικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της ΕΕ, γιατί είμαστε όλοι ίσες και ίσοι στο δικαίωμα στη ζωή.

 

«Υπερήφανα και Αγωνιστικά»,

Homophonia Thessaloniki Pride,

Ιούνιος 2016″.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δυστοπία. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

«Οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα προσέφεραν στέρεες πολιτιστικές και αισθητικές βάσεις»