in

«Η χειρότερη προσφυγική τραγωδία»-Περισσότεροι από 150 μετανάστες αγνοούνται

«Η χειρότερη προσφυγική τραγωδία»-Περισσότεροι από 150 μετανάστες αγνοούνται

Ως την χειρότερη τραγωδία του έτους χαρακτήρισε ο ΟΗΕ το χθεσινό ναυάγιο πλεούμενων στη Μεσόγειο όπου περισσότεροι από 150 μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), άλλοι σχεδόν 150 από τους μετανάστες σε πλεούμενο στα ανοικτά της Χομς,ανατολικά της Τρίπολης, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν πίσω στην λιβυκή πόλη.

Το λιβυκό ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών,  όπου επικρατούν συνθήκες τις οποίες έχουν επικρίνει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμοί.

Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Λιβύης ανέφερε στο Associated Press ότι οι δυο βάρκες που μετέφεραν συνολικά 300 άτομα βυθίστηκαν 120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. Από αυτούς υποστήριξε ότι έχουν διασωθεί οι 134. 

Σύμφωνα με τον Τσάρλι Γιάξλεϊ, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, τους επιζώντες μάζεψαν από τη θάλασσα ψαράδες και στη συνέχεια τους παρέλαβε η ακτοφυλακή της Λιβύης. Εκτίμησε ότι οι αγνοούμενοι είναι 150 και θεωρούνται νεκροί, μεταξύ τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. 

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς σύνορα για τη Λιβύη, Ζουλιάν Ρεκμάν μετέφερε σοκαριστικές μαρτυρίες από τους ανθρώπους που διασώθηκαν.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον έβγαλαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν».

«Το απόγευμα, ξεκινήσαμε από τη Λιβύη να πάμε στην Ιταλία, αλλά μετά από μία ώρα το πλοίο άρχισε να βυθίζεται και οι περισσότεροι από βυθίστηκαν», δήλωσε ένας επιζών από την Ερυθραία.
«Διασώσαμε τους εαυτούς μας, κανείς δεν θα μπορούσε να μας βοηθήσει και κανείς δεν ήρθε να μας σώσει. Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο πρόβλημα, γι ‘αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας» τόνισε ένας άλλος πρόσφυγας.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες πρόσφυγες ήταν από την Αιθιοπία, την Παλαιστίνη και το Σουδάν. Η Σαμπάχ Γιουσέφ από το Σουδάν έχασε το επτάχρονο παιδί της μετά τη βύθιση του σκάφους. «Δε θέλω τίποτα πλέον, εκτός από το να επιστρέψω στη χώρα μου, το Σουδάν, για να πεθάνω εκεί». 

Ο ανώτατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκραντί σημείωσε ότι «η χειρότερη προσφυγική τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο μόλις συνέβη». Κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να επαναφέρουν τις αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο και ζήτησε την παύση της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. «Απαιτούνται ασφαλείς διαδρομές από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής πριν να είναι πολύ αργά για πολλούς απελπισμένους ανθρώπους». 

Στους 700 έχουν ανέλθει οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Σχεδόν οι μισοί από τους 1.425 θανάτους που καταγράφηκαν το 2018. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σκοταδιστική απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά των εκτρώσεων: Καθιερώνει «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού»

Η πρώτη συστημική κατάρρευση στην Ιστορία; Του Χρήστου Λάσκου