in

Η ΕΜΥ αποδομεί τα περί μη σωστής πρόβλεψης του Ν. Χαρδαλιά

Η ΕΜΥ αποδομεί τα περί μη σωστής πρόβλεψης του Ν. Χαρδαλιά

Μετά τις αντιδράσεις που έφερε η δήλωση του για 112, ότι αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναδιπλώθηκε, τονίζοντας πως δεν υπήρχε σωστή πρόβλεψη για την βροχή που θα έπεφτε στην περιοχή. Ωστόσο ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θ. Κολυδάς αποδομεί τους ισχυρισμούς του Ν. Χαρδαλιά περί μη σωστής πρόβλεψης τονίζοντας ότι για την Κεντρική Εύβοια υπήρχε «πορτοκαλί προειδοποίηση» καθώς τα προγνωστικά έδιναν 72 χιλιοστά βροχής.

Ο μετεωρολόγος, παραθέτει από το προσωπικό του ιστολόγιο τα στοιχεία σημειώνοντας ότι «οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι από όλους οι μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων, δεν τους εκπλήσσουν οι αποκλίσεις, γι’ αυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία».

Επιπλέον, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κ. Λαγουβάρδος, χαρακτήρισε στον ANT1 «αυθαίρετο» το νούμερο περί πρόγνωσης για 63 χιλιοστά βροχόπτωσης που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε πως έγκαιρα οι προγνώσεις προειδοποιούσαν για ισχυρή βροχόπτωση και έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως υπήρξε ολιγωρία καθώς οι μετρήσεις την ώρα εξέλιξης του φαινομένου έδειχναν το μέγεθος της νεροποντής που ήταν εν γνώσει της Πολιτείας.

«Υπάρχουν προγνώσεις από αρκετούς φορείς και αρκετά μοντέλα. Αυτό που σίγουρα προέβλεψαν είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Στην Μάνδρα δεν είχαμε προβλέψει το φαινόμενο. Αυτό όμως, όπως και στη Χαλκιδική πέρσι είχε προβλεφθεί. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό ανεξαρτήτως τι λέει η προβλέψη, τι γίνεται όταν εξελίσσεται το φαινόμενο. Ότι και να έχουν πει τα μοντέλα υπάρχει η πραγματικότητα. Όταν αρχίσει και εξελίσσεται ένα φαινόμενο – δεν συμβαίνει μέσα σε μισή ώρα, κράτησε επτά ώρες γίνονται μετρήσεις, υπάρχουν διαδικασίες για να τις μεταδώσουμε στην πολιτεία και στους πολίτες με έναν τρόπο ώστε να προφυλαχθού»ν.

Όσο για τη μη λειτουργία του 112  της οποίας ο Νίκος Χαρδαλιάς υπεραμύνθηκε, ο Κώστας Λαβουβάρδος είπε: «εγώ θα ήθελα αν ήμουν πολίτης να πάρω ένα μήνυμα που θα λέει, ξέρετε σε έναν κοντινό σας σταθμό η βροχή ξεπερνά πάρα πολύ ένα όριο». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πολιτική οικονομία της μαρμελάδας

Περσείδες: Η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια» του καλοκαιριού