Η δεξιά ξανά στο τιμόνι της Θεσσαλονίκης και με την ευλογία του Θεού

Οι 12 παπάδες που βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιήσουν τον θρησκευτικό όρκο του Κωνσταντίνου Ζέρβα και των δημοτικών συμβούλων που το επιθυμούσαν ήταν ένα «χαστούκι» για τους προοδευτικούς πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ήταν το συμπυκνωμένο μήνυμα ότι επανήλθε στα πράγματα η δεξιά.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα μπορούσε να επιλέξει να είναι η συνέχεια του κοσμοπολιτισμού της διοίκησης Μπουτάρη. Φαίνεται όμως πως υπέκυψε στα κελεύσματα της ΝΔ και του Μητσοτάκη που του χαρίζουν τους συμβούλους του Ταχιάου για να μπορούν να πουν ότι πέρα από την Αθήνα ελέγχουν και τη Θεσσαλονίκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις όπως λένε. Και οι λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό μόνο ελπιδοφόρες δεν είναι για την νέα περίοδο που ξεκινά για τη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει μια «επιστροφή στην κανονικότητα» και σε τοπικό επίπεδο.

Γιατί, μπορεί κανείς να προσάψει δεκάδες πράγματα στον Γιάννη Μπουτάρη για τις επιλογές του ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κρίνοντας τον από μια αριστερή και προοδευτική ματιά. Δεν μπορεί όμως να μην του αναγνωρίσει το γεγονός ότι κατά την οχταετία που υπήρξε δήμαρχος η πόλη «άνοιξε», και η εξουσία που ασκούσε στην πόλη ο Μητροπολίτης Άνθιμος και οι παρατρεχάμενοι του περιορίστηκε.