Η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» καταγγέλλει τις δηλώσεις του Χρ. Νικολόπουλου

Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» καταγγέλλει τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, Χρήστου Νικολόπουλου. «Ο Χ. Νικολόπουλος, με αφορμή επεισόδιο μεταξύ κρεοπώλη και μεταναστών από το Πακιστάν στο Καπάνι τόλμησε να δηλώσει δημόσια ότι  «θα χυθεί αίμα» και «τελείωσαν οι Πακιστανοί» και ότι «θα θάψουμε τους Πακιστανούς στην πλατεία Αριστοτέλους»» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.  

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Πρόκειται για ακραία ρητορική μίσους και πρόκληση σε άσκηση ρατσιστικής βίας και μάλιστα από επίσημα χείλη. Ο Χ. Νικολόπουλος έχει το θράσος να καλεί ανοικτά σε αυτοδικία ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Π. Ψωμιάδης που έσπευσε να δηλώσει ότι «καμιά πλατεία στην πόλη αυτή δεν θα καταντήσει Ομόνοια».

Γίνονται έτσι άμεσα οι συνδέσεις με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Μαζί με τον συνυποψήφιό του Μ. Κυριζίδη, καλούν σε περισσότερη καταστολή και αστυνομοκρατία στο κέντρο της πόλης. 

Ξέρουμε καλά τις ευθύνες της αστυνομίας στη δολοφονία του Ζακ αλλά και τις επανειλημμένες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα όπως το διαβόητο ΑΤ Ομόνοιας. Για αυτό δεν θέλουμε στην πόλη μας κι άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις σαν τον «Ξένιο Δία», που θρέφουν την ισλαμοφοβία και το φασισμό και έχουν οδηγήσει σε πογκρόμ κατά των μεταναστών. Δεν ξεχνάμε ότι σε αυτό το πλαίσιο έγινε το 2013 η εν ψυχρώ δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φεύγουν αναγκαστικά από τις χώρες τους για να ξεφύγουν από τις βόμβες και τη φτώχεια και να αναζητήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας, όπως κάνουν και χιλιάδες έλληνες νέοι και νέες στο εξωτερικό.  Δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώριο σε κανέναν να τους στοχοποιήσει και να τους μεταβάλει σε αποδιοπομπαίους τράγους για τη φτώχεια που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση.

Το κέντρο της πόλης και οι κάτοικοί του δεν κινδυνεύουν από τους πλανόδιους μικροπωλητές, τους ρακοσυλλέκτες, τους χειροτέχνες, τους μουσικούς του δρόμου και γενικά όσους προσπαθούν να βιοποριστούν, αλλά από το δόγμα του «νόμου και της τάξης» που συνοδεύει την τουριστικοποίηση (το airbnb, τα ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα κοκ). Δεν θα επιτρέψουμε στην ακροδεξιά να στήσει εκστρατείες ισλαμοφοβικού μίσους. Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, και καλεί τους εργαζόμενους-ες, τους νέους -ες της πόλης να τη δώσουμε μαζί».

Διαβάστε σχετικά: Ρατσιστικό παραλήρημα: «Θα θάψουμε τους Πακιστανούς στην πλατεία Αριστοτέλους»