Η αναγόρευση του Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ πρέπει να ανακληθεί

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Γιατί αν δεν κάνεις τον ακροδεξιό ρατσιστή Μητροπολίτη επίτιμο διδάκτορα, ποιόν θα κάνεις;

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος

Την είδηση αυτή ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας την Τρίτη, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά έκανε τον γύρο του διαδικτύου, καθώς πρόκειται για μια προκλητική απόφαση του ΑΠΘ.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, ο τιμώμενος «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».

Είναι προφανές πως η απόφαση φέρει το στίγμα και την υπογραφή του γαλάζιου πρύτανη Περικλή Μήτκα, που σε συνδυασμό με τον «αδελφό» πολιτικά πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πολλές από τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και ξενοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Άνθιμου. Ούτε και τις φωτογραφίες του με τους Χουντικούς και τις φωτογραφίες του με τον ηγέτη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε σε ένα νέο συντηρητικό κρεσέντο, χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία ασθένεια, ενώ έχει εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις στην πραγματοποίηση του Thessaloniki Pride, και κάθε χρόνο διοργανώνει αγρυπνία σε κεντρική εκκλησία της πόλης, καλώντας τους ορθόδοξους Θεσσαλονικείς να προστατευτούν από τη διοργάνωση.

Πρόκειται για έναν ακροδεξιό Μητροπολίτη που έχει αφήσει το στίγμα του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ειδικά την περίοδο της συμμετοχής του στην «τριανδρία», μαζί με τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον τότε Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης όμως έχει αφήσει πίσω της την εποχή εκείνη, ή τουλάχιστον το προσπαθεί, καθώς ανέθεσε το έργο αυτό σε μια λάθος δημοτική διοίκηση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν είναι λίγες οι φωνές και εντός της εκκλησίας που ζητούν την απόσυρση και αποπομπή Άνθιμου εδώ και καιρό.

Φαίνεται πως η διοίκηση Μήτκα στο ΑΠΘ θέλει να επιβάλει και να συγκρατήσει τον όποιο γαλάζιο πολιτικά μηχανισμό απέμεινε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή είναι προκλητική για τους πολίτες της πόλης, αλλά και της χώρας. Και οφείλει να ανακληθεί.