Η Ακτή Ελεφαντοστού απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

Τέθηκε σε ισχύ στις 23 Νοεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού ο νόμος για την απαγόρευση παραγωγής, χρήσης και πώλησης πλαστικών τσαντών που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο νόμος στοχεύει στην βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και τον περιορισμό της ρύπανσης, ωστόσο οι κατασκευάστριες εταιρείες και άλλοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως καταδικάζονται σε μαρασμό αφού η κυβέρνηση δεν προωθεί εναλλακτικές λύσεις.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε αυτή τη ρύπανση γιατί το πλαστικό δεν διασπάται σε διάστημα ενός ή δύο ετών αλλά χρειάζεται αιώνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Daniel Kablan Duncan υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα θα διαιωνιστεί αν δεν ληφθούν μέτρα.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Hassan Cisse, επικεφαλής του εργοστασίου Aqua Ivoire, που πουλά νερό σε πλαστικές σακούλες, η απαγόρευση θα έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν περιβαλλοντικά οφέλη.

Πάντως δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες που αντιτίθενται στο νέο μέτρο αλλά και πολλοί πολίτες οι οποίοι κερδίζουν τα προς το ζην πουλώντας πλαστικές σακούλες σε εταιρείες ανακύκλωσης.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι κατά της απαγόρευσης τάσσονται και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προτιμούν την εναλλακτική λύση των βιοδιασπώμενων υλικών και καλούν την κυβέρνηση να βελτιώσει το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων πριν απαγορεύσει ένα προϊόν το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είναι απαραίτητο στους πολίτες.

Πηγή: econews.gr