Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βραζιλίας

Επεισόδια σε διαδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Βραζιλίας με την ευκαιρία των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, στο Ριο ντε Ζανέιρο και στο Σοάου Πάουλου σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες και πολυάριθμες συλλήψεις.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν πάλι μέσω του Ιντερνέτ από κοινωνικά δίκτυα σε 135 πόλεις της χώρας, όμως αυτή τη φορά η συμμετοχή του κόσμου ήταν ισχνή, εν σχέσει προς το ένα εκατ. και πλέον των πολιτών που είχαν κατέβει στους δρόμους, ιδιαίτερα οι νέοι, αξιώνοντας καλλίτερες δημόσιες μεταφορές, καταπολέμηση της διαφθοράς στη διοίκηση και την πολιτική και κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014, που διεξάγεται στη Βραζιλία κι εχει απορροφήσει κολοσσιαία ποσά.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν πάλι μέσω διαδικτύου από κοινωνικά δίκτυα σε 135 πόλεις της χώρας και σύμφωνα με απολογισμό του ενημερωτικού ιστότοπου G1, περίπου 17.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε όλη τη χώρα.

«Επιστρέψαμε στους δρόμους για να υπενθυμίσουμε στις αρχές τα αιτήματά μας του Ιουνίου: τερματισμό της διαφθοράς, καλλίτερες μεταφορές, υγεία και παιδεία», δήλωσε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιβάνα Αριέλ, φοιτήτρια από τη Μπραζίλια.

Στην πρωτεύουσα, μετά τη διαδήλωσή τους κατά της διαφθοράς μπροστά στο Κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το φράγμα των αστυνομικών και να κινηθούν προς το στάδιο Μενέ Γκαρίνσα, όπου διεξαγόταν ο αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Ωστόσο οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και με αέρια πιπεριού κατά ομάδας δημοσιογράφων—ένας από αυτούς, του Γαλλικού Πρακτορείου χρειάσθηκε να νοσηλευθεί—οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιατί ένας αστυνομικός σκύλος δάγκωσε έναν συνάδελφό τους.

Στο Ρίο, οι συγκρούσεις με την αστυνομία εντάθηκαν στη διάρκεια της νύκτας. Διαδηλωτές, με την ομάδα αναρχικών Black Box επικεφαλής και παρά τις απαγορεύσεις των αρχών, είχαν αρχικά προσπαθήσει να διακόψουν την στρατιωτική παρέλαση, προκαλώντας σύγχυση. Η αστυνομία τους απώθησε με δακρυγόνα και ένα μέρος του πλήθους αναγκάσθηκε να φύγει από την κεντρική αρτηρία της πόλης, όπου διεξαγόταν η παρέλαση. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και 80 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο ενημερωτικό ιστότοπο.

Στο κέντρο του Σάου Πάουλου, τρεις διαδηλωτές παρασύρθηκαν από οδηγό ΙΧ που προσπαθούσε να αποφύγει τη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν υποκαταστήματα τραπεζών, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων για να φτιάξουν οδοφράγματα και κατέστρεψαν ένα περιπολικό της αστυνομίας., Σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, 39 πρόσωπα συνελήφθησαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters