Χιλή: Καραμπινιέροι εισέβαλαν σε σχολείο και πυροβόλησαν μαθήτριες

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Χιλή η όλο και αυξανόμενη χρήση βίας από πλευράς των αρχών. Μάλιστα οι καραμπινιέροι δεν διστάζουν να εισβάλουν σε πανεπιστήμια και σχολεία και να πυροβολούν παιδιά. Τελευταίο περιστατικό αποτελεί ο τραυματισμός δύο μαθητριών από πλαστικές σφαίρες, αλλά και πραγματικά πυρά, μέσα σε λύκειο του Σαντιάγκο.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, καραμπινιέροι εισέβαλαν στο Λύκειο 7, μετά από πρόσκληση της διευθύντριας, και πυροβόλησαν κατά μαθητριών. Κατά το περιστατικό τραυματίστηκαν, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, τουλάχιστον δύο κορίτσια, περίπου 16 ετών. Οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Σαντιάγκο.

Η εισβολή έλαβε χώρα την Τρίτη και έρχεται λίγες ημέρες αφότου, σε ένα παρόμοιο περιστατικό, καραμπινιέροι εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη του San Joaquin του Καθολικού Πανεπιστημίου και τραυμάτισαν τρεις φοιτητές και πάλι καθ' υπόδειξη του πρύτανη.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά προκάλεσαν την παρέμβαση του παραρτήματος της UNICEF στη Χιλή, το οποίο καλεί τους καραμπινιέρους «να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων». «Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να είναι πάντα ασφαλείς και ασφαλείς χώροι για τους μαθητές τους», επισημαίνεται ακόμα σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Βαλεντίνα Μιράντα, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Cones) και μαθήτρια του Λυκείου 7 ανέφερε ότι οι καραμπινιέρος εισέβαλαν λίγο μετά τη συνέλευση των μαθητριών, όπου αποφασίστηκε κατάληψη. Όλα εξελίσσονταν ειρηνικά και κάποια στιγμή ζητήθηκε από τη διευθύντρια να αποχωρήσει. Εκείνη όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά κάλεσε τους καραμπινιέρους και αποχώρησε από το κτίριο. Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο σχολείο πετώντας δακρυγόνα και πυροβολώντας με σκάγια διασποράς και πλαστικές σφαίρες. Όπως τονίζει η εκπρόσωπος των μαθητριών, δεν υπήρξε διάθεση διαλόγου από τη διεύθυνση του Λυκείου, παρά τις εκκλήσεις τους.

Η εκπρόσωπος των μαθητών αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σημειώθηκε εισβολή αστυνομικών δυνάμεων και σε άλλα σχολεία. Μάλιστα, καταλογίζει ευθύνες και στο δεξιό δήμαρχο του Σαντιάγκο, Φελίπε Αλεσάντρι, απαιτώντας την παραίτησή του. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Παράλληλα, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του προέδρου Πινιέρα, ότι οι καραμπινιέροι χρησιμοποιούν μόνο χημικά και αντλίες.

Την ίδια ώρα, μαζικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στη Χιλή. Κύριο αίτημα είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η λήψη μέτρων υπέρ των φτωχών τάξεων.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες, στους δρόμους των πόλεων της Χιλής κατεβαίνουν για να διαδηλώσουν μαζικά φοιτητές και μαθητές.

Παρά τα μέτρα που εξήγγειλε έως τώρα ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Πηγή: alfavita.gr