Το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ- Δίδακτρα αποφάσισε η Σύγκλητος

Την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακά του ΑΠΘ αποφάσισε η χθεσινή σύγκλητος του Ιδρύματος εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρεται σε "τέλος εγγραφής" χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί το ύψος του ενώ δεν δόθηκαν οικονομικά στοιχεία για το συνολικό κόστος λειτουργίας των μεταπτυχιακών.

Όπως καταγγέλλουν φοιτητές που πρόσκεινται στο ΜΑΣ, που παρευρέθηκαν στην σύγκλητο η συνεδρίαση έγινε υπό το βλέμμα φυλάκων του ΑΠΘ 

"Κωλυσιεργούσαν για αρκετές ώρες, στριμώχνοντας την «συζήτηση» για μια τόσο σημαντική απόφαση μεταξύ των «Διασήμων - Χρωμάτων Τηβέννων και Σφραγίδων των νέων Σχολών και των Τμημάτων αυτών» (θέμα υπ’ αριθ. 21 της ημερήσιας διάταξης) και της αποχώρησης του κυρίου Μυλόπουλου αεροπορικώς προς συνάντηση με τους υπόλοιπους πρυτάνεις ώστε να συνεχίσουν το ταξικό τους καθήκον και σε πανελλαδικό επίπεδο" καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του alterthess.gr τα δίδακτρα φαίνεται να αφoρούν τα κάτωθι μεταπτυχιακά:Προγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της Ιατρικής Σχολής, της Οδοντιατρικής Σχολής, του Τμήματος Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας, του Τμήματος Πληροφορικής, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών,  του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Τμήματος Θεολογίας, του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, του Διατμηματικού Διιδρυματικού Προγράμματος των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Δ.Π.Μ.Σ. των τμημάτων: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διερμηνεία και Μετάφραση» των Τμημάτων: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ιατρική Πληροφορική» της Ιατρικής Σχολής και των Τμημάτων: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Α.Π.Θ, του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο ‘’Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες’’ των Τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής, του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» της Ιατρικής Σχολής, της Οδοντιατρικής Σχολής και των Τμημάτων: Νομικής και Θεολογίας, του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Πληροφορική και Διοίκηση" των Τμημάτων: Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ,  του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Φυσική του Περιβάλλοντος», «Ηλεκτρονική Φυσική (Ραδιοηλεκτρολογία)» του Τμήματος Φυσικής, του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο; «Τεχνικές, Μέθοδοι στην Ανάλυση, Σχεδιασμός και Διαχείριση του Χώρου» και «Γεωπληροφορική».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΑΠΘ

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΠΘ σχετικά με την χθεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου του ιδρύματος. Όσον αφορά το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά αναφέρει πως "Ενέκρινε όλες τις προτάσεις των Τμημάτων, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Κοσμητόρων, για τροποποίηση παλαιών και ίδρυση νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, στις δαπάνες των οποίων δε συμπεριλαμβάνονται αμοιβές διδασκόντων, παρά μόνο λειτουργικά έξοδα. Τα έξοδα αυτά θα καλυφθούν, με αποφάσεις των Τμημάτων, από ίδιους πόρους".

Η λιτή ανακοίνωση του Ιδρύματος αλλά και η αναφορά σε "ιδίους πόρους" επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του alterthess σχετικά με την επικείμενη επιβολή των διδάκτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις είχαν κατατεθεί από τις συνελεύσεις Τμημάτων και ήταν στην αρμοδιότητα της συγκλήτου η έγκρισή τους ενώ αναμένεται οι ίδιες οι συνελέυσεις των εν λόγω τμημάτων να αποφασίσουν το ύψος των διδακτρων που θα είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Επιμέλεια: Κατερίνα Μπακιρτζή