Χάκερ «μπήκε» στο λογαριασμό του Ζούκεμπεργκ για να αποδείξει κενό ασφαλείας στο facebook

Προσπαθούσε να ενημερώσει για το "κενό", αλλά τον αγνοούσαν

Παλαιστίνιος χάκερ, αποφάσισε να «μπει» στο προφίλ του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, προκειμένου να δημοσιεύσει ότι εντόπισε κενό ασφαλείας στο δημοφιλέστερο παγκοσμίως κοινωνικό δίκτυο.

Η απόφασή του Χαλίλ Σρέτεχ, όπως λένε τον χάκερ, ήρθε μετά από αρκετές φορές που δοκίμασε να ενημερώσει τους υπεύθυνους του Facebook για την ανακάλυψή του, και εκείνοι απλά τον αγνοούσαν. Μάλιστα, χρησιμοποίησε συγκεκριμένη εφαρμογή που διαθέτει το facebook για όσους εντοπίζουν κενά ασφαλείας, προσφέροντας μάλιστα και χρηματική αμοιβή σε όσους βρίσκουν τέτοιες «τρύπες». Έτσι, ο παλαιστίνιος χάκερ «μπήκε» στο χρονολόγιο του Ζούκεμπεργκ και να αναρτήσει στον τοίχο του ότι ο καθένας μπορούσε να ξεγελά το Facebook, να εισβάλει σε ξένα προφίλ και να ποστάρει για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους.

Προτού εισβάλλει στον τοίχο του Ζούκεμπεργκ,  δοκίμασε τη μέθοδο του στον τοίχο της Σάρα Γκουντίν, πρώην συμφοιτήτριας του Ζούκεμπεργκ. Και πάλι όμως τον αγνόησαν. Στη συνέχεια ο Σρέτεχ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και στο χρονολόγιο του ιδρυτή του Facebook αλλά δεν το έκανε γιατί σεβόταν την ιδιωτικότητά του. Όταν όμως ο υπεύθυνος ασφαλείας του απάντησε ότι κάνει λάθος και δεν πρόκειται για κενό ασφαλείας, ο Σρέτεχ αποφάσισε να "διαρρήξει" το προφίλ του Μαρκ Ζούκμπερκ και να αποδείξει τα λεγόμενα του. Λίγο αργότερα το Facebook διόρθωσε το κενό ασφαλείας που του υπέδειξε ο χάκερ, αρνήθηκε όμως να τον επιβραβεύσει με το χρηματικό αντίτιμο που κανονικά προσφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις και επιπλέον έθεσε το λογαριασμό του σε διαθεσιμότητα.

Η επίσημη απάντηση μάλιστα ήταν η εξής: "Δυστυχώς η αναφορά σου στο σύστημα Whitehat δεν περιείχε επαρκείς τεχνικές λεπτομέρειες για να αναλάβουμε δράση. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε τέτοιου είδους αναφορές ούτε και να σε πληρώσουμε βάσει του συστήματος επιβράβευσης μας μιας και παραβίασες τα Terms of Service του Facebook."

Πηγή: lifo.gr