Γ.Στουρνάρας:Όχι άλλη λιτότητα... αλλά το Δημόσιο "αντέχει" επιπλέον "μειώσεις"

Δεν κάνει πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρα  μιλώντας στην εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Δημόσιο αντέχει και άλλες μειώσεις δαπανών.

Σχετικά με το χρέος ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι "η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα" Ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι εύκολο καθώς υπάρχουν εκτροχιασμοί των δαπανών.
"Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει και τρέχουμε να προλάβουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα" δηλώνει συγκεκριμένα. 

Ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη επαναλαμβάνει τις χθεσινές του δηλώσεις  ότι η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας καθώς "απαιτείται να επιστρέψουν στις τράπεζες τα περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι «στα στρώματα»"

.Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ακόμη ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων προσθέτοντας ωστόσο ισχυρίζεται πως το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς.

"Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια".."Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 - πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις - μπορεί να διορθωθεί" τονίζει χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον ίδιο η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα.

Τέλος, εκτιμά ότι τα δυσκολότερα έχουν περάσει και ότι  εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί «σημαίνουν καθυστέρηση» . Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η  κυβέρνηση μπορεί να αντέξει 

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα από το φθινόπωρο ετοιμάζει η κυβέρνηση

"Ο κ. Στουρνάρας, που θαυμάζει τον κ. Σόιμπλε και εναρμονίζεται πλήρως μαζί του στην πολιτική της ακραίας λιτότητας,  όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις του. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τα έσοδα καταρρέουν και η ύφεση βαθαίνει, ετοιμάζει για το φθινόπωρο νέα δυσβάσταχτα μέτρα, αθρόες απολύσεις και κατασχέσεις σπιτιών." σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του-σχόλιο για την συνέντευξη τύπου του ΥΠΟΙΚ

"Η πλειοψηφία της κοινωνίας,  που πλήττεται από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου δεν έχει άλλες αντοχές και,  μέσα από τον αδιάκοπο αγώνα, μπορεί να ανατρέψει την πολιτική και την κυβέρνηση και να ανοίξει νέους δρόμους για μια κυβέρνηση της αριστεράς, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό και τον τόπο." τονίζει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ

 Καυτό φθινόπωρο βλέπουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αντιληφθεί ότι ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός επιφυλάσσει στους μνημονιακούς τοποτηρητές ένα καυτό φθινόπωρο», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς , με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Μαριάς δηλώνει ότι ο λαός «δεν πρόκειται πλέον να ανεχθεί παθητικά το κυβερνητικό φοροεισπρακτικό ρεσάλτο, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας».