Το γεωγραφικό και πολιτικό ισοζύγιο του ανασχηματισμού

«Μα καλά αυτόν γιατί τον βάζεις στην κυβέρνηση;», ρώτησε τον Ανδρέα Παπανδρέου συνεργάτης του, όταν είδε το όνομα βουλευτή από νομό της Κεντρικής Μακεδονίας πλάι στο χαρτοφυλάκιο του Μακεδονίας-Θράκης.

   Διότι έτσι διατηρώ ζωντανή την ελπίδα όλων των βουλευτών για υπουργοποίηση, αφού όλοι θα πουν ‘ε, αφού έγινε κι αυτός υπουργός, μπορώ να γίνω κι εγώ’…», απάντησε ο μετρ των ανασχηματισμών. Στα χνάρια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως βαδίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 κατόρθωσε να υπουργοποιήσει σχεδόν το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του (52 από τους 157, αφού άλλοι τρεις θυσιάστηκαν στο βωμό του μνημονίου). Συγκροτώντας μία από τις πολυπληθέστερες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραβίασε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του περί ολιγομελών σχημάτων, τακτοποίησε όμως τους λογαριασμούς του με αρκετές από τις εσωκομματικές φυλές του ΠΑΣΟΚ (ομάδα Παπουτσή, πρώην εκσυγχρονιστές κ.ά.), καθιστώντας παράλληλα όλους συνυπεύθυνους για ό,τι θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Όσον αφορά το επιμέρους γεωγραφικό και πολιτικό ισοζύγιο στο βορειοελλαδικό χώρο, τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής:

Οι Θεσσαλονικείς

Ο ανασχηματισμός δεν άλλαξε σχεδόν σε τίποτε τις ήδη διαμορφωθείσες από πέρυσι ισορροπίες μεταξύ των βουλευτών της Θεσσαλονίκης. Και τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη παρέμειναν στην κυβέρνηση με μόνη αλλαγή τη μεταπήδηση του Σπύρου Βούγια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε αυτό των Υποδομών. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, από τη στιγμή που αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αναβάθμισής του σε ρόλο αντιπροέδρου, ήταν βέβαιο πως θα παρέμενε στο Άμυνας. Στη θέση του παρά την περί του αντιθέτου παραφιλολογία παρέμεινε και ο Χάρης Καστανίδης. Ορισμένα σενάρια ήθελαν τον υπουργό Δικαιοσύνης να υποβαθμίζεται ή και να απομακρύνεται από την κυβέρνηση ως αντίποινο στην άρνησή του να εμπλακεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο από το περιβάλλον του υπουργού διαβεβαιώνουν ότι τέτοιο ζήτημα δεν ετέθη ποτέ και από κανέναν, συνεπώς τα σενάρια περί πιθανών αντιποίνων κινούνταν στη σφαίρα της φαντασίας.
Πώς σώθηκε ο Μαγκριώτης

Αντιθέτως η πιθανή απομάκρυνση του Γιάννη Μαγκριώτη από το υπουργείο Υποδομών μετά την άρνησή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης είχε απολύτως ρεαλιστική βάση. Η εικόνα του υφυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πρόδιδε έναν άνθρωπο ο οποίος δεχόταν μεγάλη ψυχολογική πίεση, καθώς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διέρρεε συνεχώς ότι «το ‘όχι’ στον Παπανδρέου συνεπαγόταν και έξοδο από την κυβέρνηση». Κατά μία πληροφορία μάλιστα ο κ. Μαγκριώτης είχε φροντίσει ήδη να μαζέψει τα περισσότερα από τα πράγματά του από το υπουργικό γραφείο του. Τι έσωσε τον υφυπουργό; Σύμφωνα με πηγή του Μεγάρου Μαξίμου οι λόγοι ήταν δύο: Ο πρώτος αφορά την εργατικότητα και το έργο που έχει να επιδείξει ο κ. Μαγκριώτης, κάτι που επισημάνθηκε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και από τον πολιτικό προϊστάμενό του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος παρενέβη διακριτικά υπέρ της παραμονής του υφυπουργού. Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου επικράτησε η άποψη πως «δεν αρμόζει στον πρωθυπουργό να τα βάζει με υφυπουργούς για την άρνησή τους να είναι υποψήφιοι» και ότι «αρκεί η ‘τιμωρία’ της Κατερίνας Μπατζελή, για να σταλεί το σχετικό μήνυμα προς όλους».
Χαμένη η Χρύσα

Το βράδυ του ανασχηματισμού ο κ. Βούγιας έλειπε στο Παρίσι και πληροφορήθηκε από τους τελευταίους τα καλά νέα, αφού η μεταπήδησή του στο Υποδομών, καίτοι πάλι σε θέση υφυπουργού, θεωρείται ως αναβάθμιση, καθώς το νέο χαρτοφυλάκιό του είναι εγγύτερα προς το επιστημονικό πεδίο και τις προτιμήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταπήδησή του οφείλεται εν πολλοίς στη μάλλον κακή χημεία του με το νέο υπουργό Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος ζήτησε άλλο συνεργάτη για υφυπουργό στο Προστασίας του Πολίτη. Στο Υποδομών παρατηρείται πλέον συνωστισμός Θεσσαλονικέων, αφού εκτός από τους δύο υφυπουργούς είναι εκεί και οι γενικοί γραμματείς Χάρης Τσιόκας και Γιάννης Οικονομίδης, και το ερώτημα που πλανάται είναι εάν η συνεργασία τους θα είναι αρμονική ή εάν θα προκύψουν προστριβές.

Η χαμένη του ανασχηματισμού όσον αφορά τους θεσσαλονικείς βουλευτές είναι η Χρύσα Αράπογλου. Μέσα σε δύο ημέρες η τρίτη σε σταυρούς βουλευτής δέχτηκε διπλό άδειασμα από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος τη μία μέρα έδωσε το χρίσμα για το δήμο Θεσσαλονίκης στον Γιάννη Μπουτάρη και την άλλη την άφησε ξανά εκτός κυβερνητικού σχήματος παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και εικασίες. Το γεγονός σχολιάστηκε στα πασοκικά στέκια, με την πλειονότητα των στελεχών να επισημαίνει ότι «στη Χρύσα άξιζε καλύτερη μεταχείριση».

Αντιθέτως ουδείς, ούτε καν οι ίδιοι, περίμενε είσοδο στην κυβέρνηση είτε της Εύας Καϊλή είτε του Θωμά Ρομπόπουλου.
Θρίαμβος της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Τρεις από τους δώδεκα νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση εκλέγονται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Κατόπιν αυτού είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπούνται σε κυβερνητικό σχήμα και οι πέντε νομοί της εν λόγω ακριτικής περιφέρειας, αφού στους ήδη υπάρχοντες Γιώργο Ντόλιο (Έβρος) και Γιώργο Πεταλωτή (Ροδόπη) προσετέθησαν οι Σωκράτης Ξυνίδης (Ξάνθη), Μιχάλης Τιμοσίδης (Καβάλα) και Χρήστος Αηδόνης (Δράμα). Η υπουργοποίηση του κ. Ξυνίδη θεωρείται το αντίδοτο στην απομάκρυνσή του από τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Αντισταθμιστικό χαρακτήρα είχε η υπουργοποίηση και του κ. Τιμοσίδη. Ο βουλευτής Καβάλας παρά την αρχική άρνησή του είχε μεταπειστεί από τον κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, αλλά τελικώς προτιμήθηκε για τη θέση αυτή ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης κατόπιν επιμονής, όπως λέγεται, του κ. Πεταλωτή. Η περίπτωση του κ. Αηδόνη είναι διαφορετική, αφού πολλοί συνδέουν την υπουργοποίησή του με την πολύ στενή σχέση της συζύγου του με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αηδόνης συμπεριλαμβάνεται στους… μεταμεσονύκτιους υφυπουργούς, αφού ήταν από τους τελευταίους που ειδοποιήθηκαν ότι εισέρχονται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με πηγή του Μαξίμου «πρώτα αποφασίστηκε ότι θα υπουργοποιηθεί και μετά αναζητήθηκαν χαρτοφυλάκιο και υπουργείο».
Στα ίδια

Ελαφρώς αποδυναμωμένη βγαίνει από τον ανασχηματισμό η Κεντρική Μακεδονία, η οποία μετρά έναν υφυπουργό λιγότερο μετά τον ορισμό του Μάρκου Μπόλαρη ως υποψήφιου περιφερειάρχη. Το ισοζύγιο θα παρέμενε το ίδιο, εάν ο Γιώργος Φλωρίδης δεχόταν τη θέση του υφυπουργού Υγείας που του προτάθηκε, όμως εκείνος αρνήθηκε, καθώς ανέμενε κάτι περισσότερο (θέση υπουργού ή αναπληρωτή υπουργού στο Οικονομικών). Κάπως ριγμένη θεωρείται και η Θεοδώρα Τζάκρη, από την οποία αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δόθηκε στην Άννα Νταλάρα. Χωρίς υπουργό ή υφυπουργό παραμένει για άλλη μία φορά η Δυτική Μακεδονία, η οποία ωστόσο εκπροσωπείται εμμέσως διά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Άννας Διαμαντοπούλου, αφού και οι δύο ξεκίνησαν την πολιτική σταδιοδρομία τους από την Κοζάνη. Έμμεση εκπροσώπηση διά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διαθέτει και η Ημαθία, ενώ χωρίς εκπρόσωπο παρέμειναν Πιερία, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά, στην οποία όμως εκλέγεται ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
πηγή:makthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαδηλωτές απομακρύνουν διμοιρία στην Αγγελάκη

Αλήτη- Ρουφιάνε