#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

2 Αυγούστου 1980. Επέτειος της φασιστικής επίθεσης στον σταθμό της Μπολόνια.

Στις 2 Αυγούστου του 1980 έλαβε χώρα στην Ιταλία η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας μεταπολεμικά, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο κτίριο του σιδηροδομικού σταθμού της Μπολόνιας, προκαλώντας το θάνατο 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200. Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια είναι γνωστή στην Ιταλία ως Σφαγή της Μπολόνιας (Strage di Bologna).

Ως δράστες της επίθεσης καταδικάστηκαν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Επαναστατικοί Ένοπλοι Πυρήνες (Nuclei Armati Rivoluzionari) (NAR): Τζουζέπε Βαλέριο Φιοραβάντι (Giuseppe Valerio Fioravanti), Φραντσέσκα Μάμπρο (Francesca Mambro) και Λουίτζι Τσαβαρντίνι (Luigi Ciavardini).

Από τότε το παλιό ρολόι του σταθμού είναι σταματημένο στις 10.25, η ώρα που σημειώθηκε η επίθεση, στη μνήμη των θυμάτων.

Το λεωφορείο 37 λίγα μέτρα πιο μακριά αποτελεί το σύμβολο αλληλεγγύης των ανθρώπων της Μπολόνια. Είναι το λεωφορείο που σταμάτησε τα τακτικά του δρομολόγια για να βοηθήσει στη διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία κι έπειτα των νεκρών.

Φωτογραφίες: Λουκία Αργυριάδου