«Φωτιά» οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη Novartis

Βαλιτσάκια με χρήματα, παρασκηνιακές επαφές, «υπηρεσίες» και νούμερα που προκαλούν ίλιγγο  φέρεται να περιλαμβάνει η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis, που έφτασε σήμερα στη Βουλή και έχει προκαλέσει πραγματικό σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Το σκέλος της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή εμπλέκει δέκα κορυφαίους πολιτικούς οι οποίοι σύμφωνα με τις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, έπαιρναν ως δωράκια ... πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι μάρτυρες βάζουν στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο σημειώνουν ότι δέχθηκε βαλιτσάκι με χρήματα, αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα για τον οποίο αναφέρουν ότι είχε στενές σχέσεις με την φαρμακευτική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Novartis είχε στενή συνεργασία με την MINDWORK για διοργάνωση συνεδρίων, ωστόσο το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εν λόγω εταιρεία ήταν αρκετά μεγαλύτερο από τις υπηρεσίες που προσέφερε. Ο μάρτυρας φέρεται να επισημαίνει ότι το ποσό προσδιοριζόταν για «δωράκια» προς τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, με αντίτιμο απόρρητες πληροφορίες, αλλά και για να εξασφαλιστούν πόροι από τον προϋπολογισμό για τις φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως τη Novartis. Τα στοιχεία που φέρεται να περιλαμβάνονται στη δικογραφία καταγράφουν ότι ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έλαβε σημαντικό ποσό για τις υπηρεσίες προς την εταιρεία, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται. 

Κεντρικό ρόλο στις υποθέσεις της Novartis φέρεται να είχε ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ ο μάρτυρας κάνει αναφορά και σε μία μαύρη τσάντα γεμάτη χρήματα την οποία έφερε μαζί του ο κ. Φρουζής πριν συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Η μάρτυρας αναφέρει ότι είναι βέβαιη πως τα χρήματα προορίζονταν για τον τότε υπουργό Οικονομικών και εκτιμά ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ., χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα από την MINDWORK.

Δώρα φέρονται να λάμβαναν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της  ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Εκτενής είναι η αναφορά στο Harvard project, ένα πρόγραμμα που αφορούσε στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες στην εποχή της λιτότητας. Η τελική εκδήλωση του προγράμματος έγινε στα τέλη του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής και το διοργάνωσε η Mindwork. Μέσω του project αυτού η Novartis στόχευε στο να αναβαθμίσει τον κεντρικό της ρόλο στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών και για τον σκοπό αυτό έδινε χρήματα σε υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. Στα μέσα του 2013, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής συναντήθηκε (στα πλαίσια του προγράμματος) με τον Αντώνη Σαμαρά, τότε πρωθυπουργό της χώρας. Στη συνάντηση στο Μαξίμου είχε μαζί του μία μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, τα οποία και παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά.

Οι ενέργειες της Novartis φέρονται να συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά (από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014), όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, όπως σημειώνεται στις καταθέσεις, είχε στενή σχέση με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. 

Τότε ως υπουργός Υγείας είχε εξασφαλίσει ένα ποσό 65.000.000 ευρώ για τη Novartis, ως αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς την εταιρεία. Το ποσό ήταν αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα που καταβλήθηκαν σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να έλαβε ένα ποσό κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες αυτές, ενώ τα χρήματα τα πήρε με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών