in

Το Financial Fair Play του Πλατινί δείχνει να «χάνει» τον δρόμο του

Το Financial Fair Play του Πλατινί δείχνει να «χάνει» τον δρόμο του

Το Financial Fair Play αποτέλεσε έναν από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του Μισέλ Πλατινί από τότε που ανέβηκε στον προεδρικό θώκο της UEFA. Αυτό το «μνημόνιο» εξυγίανσης πρωτοψηφίστηκε από το FCP (Financial Control Panel ) της ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο του 2009 και ζητά από κάθε ομάδα να δίνει αναλυτική κατάσταση εσόδων-εξόδων, έχοντας ως βασικό του άξονα την εξισορρόπηση του ισολογισμού τους. Ουσιαστικός και κύριος στόχος όμως, αποτελεί η προσπάθεια να σταματήσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ να ξοδεύουν υπερβολικά ποσά για μεταγραφές, λόγω της μεγάλης εμπορικής τους δυνατότητας. Με το πέρας και αυτής της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου οι υποψίες ότι το F.F.P δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε γίνονται πιο έντονες. Οι ομάδες της αγγλικής Premier League ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 745 εκ. ευρώ για την απόκτηση παικτών ενώ και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης , Μονακό , Παρί Σεντ Ζερμέν συνέχισαν να ξοδεύουν υπερβολικά ποσά και έτσι δημιούργησαν ανισορροπίες στον ισολογισμό τους ,ενδεικτικές οι μεταγραφές των Μπεϊλ(Ρεάλ 94εκ.ευρώ) Καβάνι (Παρί-64,5 εκ.ευρώ), Φαλκάο(Μονακό 60εκ. ευρώ). Χαρακτηριστικό της γενικότερης αποτίμησης της θερινής μεταγραφικής περιόδου ότι έγιναν 20 μεταγραφές που κόστισαν από 20εκ. ευρώ και πάνω! Οι ιθύνοντες της UEFA συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το F.F.P κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά τα δεδομένα συνεχώς προσπαθούν να τους διαψεύσουν. Η Βρετανική ιστοσελίδα goal.com ασχολήθηκε με το θέμα και ρώτησε την Faye Bargery ειδική σε οικονομικά θέματα του αθλητισμού, η οποία δήλωσε : 

«Οι διάφορες παραχωρήσεις που έγιναν στους κανόνες μαζί με την δυνατότητα τον μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ να κάνουν πολύ καλές εμπορικές συμφωνίες , μπορεί να σημαίνουν ότι οι κανόνες επηρεάζουν περισσότερο της μικρές ομάδες , οι οποίες είχαν σχεδιάσει να συμμορφωθούν στους κανόνες του F.F.P.».

«Η δυνατότητα των συλλόγων να αποσβέσουν τα χρήματα των μεταγραφών μέσω των συμβολαίων των παικτών καθώς και οι αυξήσεις στις συμφωνίες των χορηγιών μειώνουν τις ανησυχίες των ομάδων που θέλουν να συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα. Η UEFA είχε υποσχεθεί ότι θα ελέγχει «ύποπτες» χορηγίες όπως αυτή της Etihad στην Μάντεστερ Σίτι (ύψους 385 εκ λιρών!) αλλά αποδεικνύεται ξεκάθαρα τι θα πει επιτόκιο αγοράς σε μία εποχή που οι συμφωνίες χορηγίας των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων αυξάνονται συνεχώς », είπε η Faye. Τελικά, το Financial Fair Play του οποίου βασικός στόχος ήταν ένας πιο υγιής ανταγωνισμός με μεγαλύτερη ισονομία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ίσως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι ανισότητες τείνουν να μεγαλώσουν και οι μικρότερες ομάδες με περιορισμένες εμπορικές δυνατότητες αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα brand names της Ευρώπης. Η UEFA οφείλει να αναπροσαρμόσει το πλάνο της και να γίνει πιο σκληρή στην εφαρμογή των κανόνων, αλλά πια μόνο εκ του αποτελέσματος  μπορεί να κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος του Γάλλου προέδρου.

Πηγές : www.goal.com , www.financialfairplay.co.uk 

Πηγή φωτογραφίας: enet.gr

Θ.Παπαδόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Η παράσταση «Άγρια Μοναξιά» στο θέατρο Όρα