in

Ευκαρπία-Δερβένι: Μια ιστορία για τα …σκουπίδια

Ευκαρπία-Δερβένι: Μια ιστορία για τα …σκουπίδια

Σε δίκη παραπέμφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης  μετά από καταγγελία κατοίκου της περιοχής και μέλους του περιβαλλοντικού συλλόγου εργασίας με την κατηγορία ότι για το διάστημα από 30/5 του 2012 μέχρι και τις 25/10  παρέλειψε να λάβει μέτρα που να αποτρέπουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής στην παλαιά χωματερή Δερβενίου. Η δίκη πήρε τελικά αναβολή για τις 10 Οκτωβρίου του 2014.

Η υπόθεση αφορά τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με την αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής του Δερβενίου που σταμάτησε να λειτουργεί το 1984 και απέχει 1200 μέτρα από την κατοικημένη  περιοχή. Η μόλυνση της περιοχής συνεχίζεται καθώς  στο κάτω μέρος της παλιάς χωματερής υπάρχει αγωγός από τον οποίο υπάρχει συνεχής ροή υγρών προς παρακείμενο ρέμα που διασχίζει την περιοχή καταλήγοντας στο Θερμαϊκό κόλπο, ροφή που μολύνειτο υπέδαφος και επηρεάζει αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και την ποιότητα των υπόγειων υδάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο της ίδιας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή την 1.8.2012 «για τη μεταφροντίδα του χώρου αναφέρεται η υποχρέωση κατασκευής παραθύρων εκτόνωσης βιοαερίου σε διάφορα σημεία της χωματερής και τακτικοί έλεγχοι με παγίδες βιοαερίου, ενώ για τα διασταλλάζοντα προβλεπόταν η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς τους στο βιολογικό σταθμό Θεσσαλονίκης για περαιτέρω επεξεργασία» Οι κατασκευές αυτές δεν έγιναν με αποτέλεσμα μετά από έλεγχο δείγματος που έκανε η Διεύθυνση από τον αγωγό εκροής να διαπιστώνονται υπερβάσεις σε χημικές ενώσεις και ολικά κολοβακτηριοειδή. Η Διεύθυνση ζητούσε τότε την λήψη άμεσων μέτρων για αποτροπή της ρύπανσης του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με Απόφαση του Περιφερειάρχη με το με Α.Π. 426826/16889/4.1.2013 έγγραφό της προς το Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι παλαιοί χώροι διάθεσης απορριμμάτων παραμένουν επί μακρόν ως ενεργοί βιοαντιδραστήρες, με την έννοια ότι συνεχίζονται οι διεργασίες στο σώμα των απορριμμάτων, δηλαδή και η παραγωγή υγρών και αερίων τα οποία τείνουν να διαφύγουν, ιδιαίτερα όταν διευκολύνεται, ή δεν παρεμποδίζεται η κατείσδυση όμβριων στο σώμα των ενταφιασμένων απορριμμάτων.

Κατά το νόμο η περιβαλλοντική παρακολούθηση δεν σταματά με τη παύση λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ, πολύ περισσότερο δε ενός ΧΑΔΑ και προβλέπεται και στην περίοδο μεταφροντίδας. Ο φορέας που έχει την ευθύνη λειτουργίας χώρου διάθεσης απορριμμάτων επωμίζεται κατά το νόμο την ευθύνη περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου του χώρου σε όλη την περίοδο μεταφροντίδας,

Το ότι δεν γίνεται μέτρηση εκλύσεως αερίων της τ. χωματερής (βιοαέριο/αέριο χωματερής) , ούτε δημιουργήθηκαν παράθυρα διαφυγή είναι, σύμφωνα με την καταγγελία,  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, επιβαρύνοντας συγχρόνως το περιβάλλον με επιβλαβείς αέριους ρύπους.

Παράλληλα σε μία έκθεση δοκιμών την οποία προκάλεσε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος στα απόβλητα για το διάστημα 30/5/2012 μέχρι 11/6/2012 προέκυψε ότι στα διασταλάζοντα υγρά υπήρχαν ουσίες επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία , των οποίων ο βαθμός συγκέντρωσης και στα διασταλάζοντα είναι κατά πολύ υπέρτερος από τον επιτρεπόμενο.

Το ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερο νομικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον συνήγορο του κατοίκου Μ. Λαμτζίδη, καθώς οι περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι από τις πλέον περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της  λειτουργίας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ,υποβάθμιση που θα διογκωθεί στο ενδεχόμενο να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ο φαραωνικού τύπου Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.  Μάλιστα η αδειοδότηση αυτή βεβαιώνει τις καχυποψίες των κατοίκων ότι η κατασκευή του ΣΜΑ θα ανοίξει το δρόμο για την καύση απορριμμάτων και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών που θα συγκεντρώνονται στον Σταθμό, εξέλιξη που θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων η οποία έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Αδειδοδοτείται το ΤΙΤΑΝ για καύση απορριμάτων-Απόφαση casus belli για τους κατοίκους της Ευκαρπίας

Άδεια για καύση απορριμάτων και εναλλακτικών καυσίμων πήρε την Παρασκευή από το ΥΠΕΚΑ το ΤΙΤΑΝ προκαλώντας την οργή των κατοίκων της Ευκαρπίας

 Να υπενθυμίσουμε ότι το 2010 είχε παρθεί απόφαση από την τότε Νομαρχία μετά από αντιδράσεις των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανακληθεί άδεια που είχε δοθεί για καύση δευτερογενών καυσίμων στο ΤΙΤΑΝ αλλά και να μην ξανασυζητηθεί θέμα καύσης για το ΤΙΤΑΝ.

Αυτή την στιγμή η αδειοδότηση έρχεται απευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Μεταξύ των απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε καύση πλαστικά, καουτσούκ, υπολείμματα από τα απορρίμματα των ΜΠΛΕ Κάδων Ανακύκλωσης υφαντικές ύλες, απόβλητα προερχόμενα από την ανακύκλωση αυτοκινήτων και άλλα 

Η  αδειοδότηση αυτή ήδη έχει εξοργίσει τους κατοίκους που εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται ενάντια στο ΣΜΑ,  οι οποίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε  δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή. Αντίθετος στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται και ο δήμαρχος του Παύλου Μελά ο οποίος κάνει λόγο για απόφαση “casus belli” στην οποία ο Δήμος θα αντιταχθεί μέσω νομικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

«Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία επιτρέπει και χωροθετεί κάθε κακό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και κωλυσιεργεί, καθυστερεί και αναβάλλει αποφάσεις για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των Δυτικών Συνοικιών, όπως είναι η απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά και Καρατάσιου στην τοπική κοινωνία και η επέκταση του μετρό.» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δ. Παπαδόπουλος.

Σ.Π.

Η φωτόγραφία είναι από τον αγωγό στο Δερβένι

Δείτε ακόμη: Να ανακληθεί η άδεια για καύση στο ΤΙΤΑΝ ζητούν φορείς και συλλογικότητες– Συγκέντρωση το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αριστερή κυβέρνηση: πώς θα πετύχει; Του Χρήστου Λάσκου

Ημέρα Δράσης για τις Ψηφιακές Ελευθερίες