Επίθεση σε ελεγκτές του ΠΕΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας από εργοδότη στη Χαλκιδική

Επίθεση δέχτηκαν το Σάββατο ελεγκτές του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης Κεντρικής Μακεδονίας (υπηρεσία ελέγχου επιχειρήσεων του ΕΦΚΑ) από εργοδότη-ιδιοκτήτη σιδερωτήριου πλυντηρίου λευκών ειδών στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βίαιο περιστατικό σημειώθηκε στον βιοτεχνικό χώρο του σιδερωτήριου-πλυντηρίου λευκών ειδών όταν συνεργείο ελεγκτών του Π.Ε.Κ.Α Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούμενο από τρία άτομα πραγματοποιούσε έλεγχο καταγραφής των εργαζόμενων και ασφάλισής τους. Το συνεργείο κατέγραψε δύο ανασφάλιστους εργαζόμενους ενώ κατά τη διάρκεια του ελέγχου διέφυγαν δύο εργαζόμενοι χωρίς να καταγραφούν. Όταν οι ελεγκτές ζήτησαν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι και ενημέρωσαν για την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου που προβλέπει μείωση του προστίμου σε περίπτωση πρόσληψης με πλήρη απασχόληση, ο εργοδότης επιτέθηκε στους τρεις ελεγκτές ρίχνοντας τους δύο από ύψος 1,5 μέτρου με αποτέλεσμα να προκληθούν σωματικές βλάβες και πανικός.

Το συνεργείο του ΕΦΚΑ κάλεσε την αστυνομία και προσπάθησε να διαφύγει την ίδια στιγμή που ο εργοδότης ζητούσε «να του φέρουν μια καραμπίνα».

Οι τρεις ελεγκτές επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια κατέθεσαν μηνύσεις στην αστυνομία εναντίον του εργοδότη για σωματική βλάβη. Μήνυση έχει καταθέσει και η υπηρεσία του ΠΕΚΑ για παρεμπόδιση ελέγχου σύμφωνα με τον νόμο 4611/19.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα παρόμοια περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εργοδοτών απέναντι σε ελεγκτές του ΠΕΚΑ έχουν καταγραφεί κατά το διάστημα λειτουργίας του νέου ελεγκτικού σώματος.

Να σημειωθεί ότι το νέο ελεγκτικό κέντρο του ΕΦΚΑ λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην Κεντρική Μακεδονία με σκοπό την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σταυρούλα Πουλημένη

Πηγή: Στο Κόκκινο