Επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η διδασκαλία των Τεχνών και το Δημόσιο σχόλειο

ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και Επιτροπές Αγώνα Καθηγητών

Χθες,  μουσικοί και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων με την στήριξη των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και των Επιτροπών Αγώνα Καθηγητών, πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν με μουσικό και οπτικό δρώμενο στους συμπολίτες μας λίγο πριν ξεκινήσει στο Θέατρο Κήπου η παράσταση των "Τρωάδων " του Ευριπίδη, της τραγωδίας και καθρεφτίζει την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της σε κάθε εποχή.

Στην παρέμβαση διαβάστηκε κείμενο όπου τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί με κάθε τρόπο η διδασκαλία των Τεχνών αλλά και η συνολική λειτουργία του Δημοσίου σχολείου.

Επισημάνθηκε ακόμη η επείγουσα ανάγκη της κοινής δράσης των ανθρώπων του πολιτισμού καθώς και των κλάδων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία και στους δήμους της χώρας που έχουν μπει και αυτοί στο στόχαστρο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και της προκρούστειας κλίνης της Τρόικας.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της οργανωτικής επιτροπής της ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και των  Επιτροπών Αγώνα Καθηγητών μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Οι μουσικοί και οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των καλλιτεχνικών μαθημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν σε κάθε δημόσια εκδήλωση να καλούν σε κοινό σε ανένδοτο αγώνα που ξεπερνά τις συντεχνιακές διαφορές, ξεπερνά τη διχόνοια που προσπαθούν να σπείρουν οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους , συκοφαντώντας όσους αντιστέκονται.

Η κατάργηση των συναφών ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια , η κατάργηση κι άλλων μαθημάτων και τύπων σχολείων, όπως τα μουσικά και τα ειδικά σχολεία, ο εξοβελισμός των τεχνών, της τεχνολογίας και της μουσικής από το Γυμνάσιο αφορά τους πάντες, είναι ένα ξεκάθαρο ταξικό χτύπημα και είναι μόνο η αρχή της αποδόμησης της δημόσιας παιδείας.

Να δράσουμε μαζί τώρα! Επειδή «αργότερα» για τα κοινωνικά αγαθά και την Δημοκρατία σημαίνει ποτέ!»

Τέλος πλούσιο σε κινητοποιήσεις είναι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών με τις ΕΛΜΕ να προγραμματίζουν για την ερχόμενη Πέμπτη στις 7.00 π.μ. μαζικές διαμαρτυρίες στις Διευθύνσεις Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ την Πέμπτη 29 Αυγούστου διοργανώνεται στις 7.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου παλλαϊκή συγκέντρωση – πορεία ενάντια στη διάλυση παιδείας – υγείας – δημόσιων υπηρεσιών και στις διαθεσιμότητες – απολύσεις – μετατάξεις.