in ,

Επιμένουν μαζικά στη Χιλή – Έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Επιμένουν μαζικά στη Χιλή – Έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χθες, Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες στη Χιλή, ενώ ο ΟΗΕ αποφάσισε να συγκροτηθεί μια αποστολή για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Νέος γύρος συγκρούσεων συνεχίστηκε χθες τη νύχτα με την αστυνομία να προχωράει σε ρίψεις δακρυγόνων και νερού κατά πολιτών σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας Σαντιάγο και το λιμάνι του Βαλπαραΐσο. 

Αποφασισμένοι να εξακολουθήσουν να πιέζουν την κυβέρνηση, οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο κάλεσμα σε γενική απεργία που απηύθυναν συνδικαλιστικές οργανώσεις και περίπου είκοσι κινημάτων, αφού την Τετάρτη πάνω από 400.000 πολίτες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

«Τα προβλήματα ουδέποτε επιλύθηκαν στην πορεία των ετών, με όλα τα κόμματα βιώσαμε το ίδιο πράγμα (…). Είμαι εδώ τρεις ημέρες και θέλω να συνεχίσω να διαδηλώνω», είπε η 26χρονη, Πάμελα Ρόσας.

Οι περισσότερες από τις διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, αλλά τα βίαια επεισόδια με εμπρησμούς και λεηλασίες έχουν σοκάρει τη χώρα της λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ) , τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 580 τραυματίστηκαν, οι 245 εκ των οποίων υπέστησαν τραύματα από σφαίρες, ενώ περίπου 2.000 συνελήφθησαν.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο εξαγγέλλοντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αύξηση του κατώτατου μισθού και απόσυρση της αύξησης εισιτηρίου του μετρό, που πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας, αλλά οι διαδηλωτές τονίζουν ότι δεν αρκούν.

Ο πρόεδρος Σεμπάστιον Πινιέρα παραδέχτηκε ότι τα μέτρα αποτελούν «μια ανακούφιση» και πάρθηκαν με την ελπίδα να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου, αλλά δεν περίμενε να πείσει πολλούς από τα 18 εκατομμυρίων.  

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για να ηρεμήσει την κατάσταση, ο συντηρητικός πολιτικός άφησε μισάνοιχτη χθες την πόρτα για την προσεχή άρση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης. «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο εξομάλυνσης της ζωής στη χώρα μας (…) για να μπορέσουμε να άρουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας και, ευελπιστούμε, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.

Ενώ ο ίδιος εκλέχθηκε δημοκρατικά, το θέαμα των στρατιωτών στους δρόμους της Χιλής τις τελευταίες μέρες έχει ξυπνήσεις μαύρες μνήμες από τη δικτατορία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) κατά την οποία πλήθος ατόμων φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της οργής στη χώρα, περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί παρέμεναν ανεπτυγμένοι σε όλη την επικράτεια. Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καλεί σε υπηρεσία εφέδρους για την εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων.

Μπροστά στον πολλαπλασιασμό των καταγγελιών για παραβιάσεις, σε μια χώρα όπου πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και στο Σαντιάγο, εξακολουθούν να επιβάλλονται μέτρα εξαίρεσης, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, τέως πρόεδρος της Χιλής, ανακοίνωσε την αποστολή ερευνητών.

Ο πατέρας της Μπατσελέτ, που συνελήφθη και βασανίστηκε διότι πρόβαλε αντίσταση στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ, πέθανε στη φυλακή το 1974. Και η ίδια είχε συλληφθεί και βασανιστεί πριν φύγει στην εξορία.

Πέραν της αποστολής που ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθεί η Μπατσελέτ, ο Πινιέρα προσκάλεσε την προκάτοχό του και τον Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, τον επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι αρμόδια για την αμερικανική ήπειρο, να πάνε στη χώρα.

«Οι κοινοβουλευτικοί και η κυβέρνηση εξέφρασαν όλοι την επιθυμία [να σταλεί] μια αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», διευκρίνισε μέσω Twitter.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στα χέρια των εργατών παραμένει η ΒΙΟΜΕ- Άγονη και αυτή η διαδικασία πλειστηριασμού

«Η Eldorado δεν είναι πολιτισμός»-Διαμαρτυρία στο λιμάνι ενάντια στη χορηγία πολυεθνικών στην έκθεση ορυκτών