Το «έντομο-φονιάς» των πεύκων χτύπησε και στην Καλαμαριά;

Το έντομο που έχει καταστρέψει εκατοντάδες δένδρα του περιαστικού δάσους του Σειχ Σου εντοπίστηκε και στο μικρό δασάκι που βρίσκεται δίπλα στο Κυβερνείο (Παλατάκι) στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Μανόλης Λαμτζίδης, «ίχνη δράσης του εντόμου-φονιά των πεύκων (“Tomicus piniperda”) εντόπισαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κρήνης  «Μπουμπουλίνα» (Στεφ. Καργάκης, Οδυσσέας Αθανασιάδης)  στο μικρό δασάκι γύρω από το Κυβερνείο («Παλατάκι»)». 

Στη συνέχεια σημειώνει ο κ. Λαμτζίδης: 

«Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε συνοδευόμενο από σχετικό στον επικεφαλής της ΡΕΚΚ και Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλιου Καλαμαριάς Μανόλη Λαμτζίδη, ο οποίος έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Στη συζήτηση που έγινε η διοίκηση παραδέχθηκε ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη της δράσης του εντόμου αυτού στην περιοχή και έχουν γίνει οι αναγκαίες υποδείξεις από το Δασαρχείο, ενώ ο νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη της δράσης του εντόμου αυτού  και μέσα στο «Κόδρα» και σε δένδρα στο στρατόπεδο «Νταλίπη».

Κατά τη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των αρμοδίων από τους πολίτες και η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης με την κοπή των άρρωστων δένδρων, ενώ η διοίκηση υποσχέθηκε ότι θα δράσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου

Υπενθυμίζεται ότι το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει».