Ένοχος ο Κορκονέας- Προς αποφυλάκιση μετά την ποινή των 13 ετών

Ομόφωνα ένοχο έκρινε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο για την υπόθεση δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Ωστόσο το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με αποτέλεσμα να μην του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αποφυλακιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 15 ετών, με την τελική απόφαση του δικαστηρίου να είναι η ποινή των 13 ετών. Ως εκ τούτου, με δεδομένο και τον χρόνο έκτισης της ποινής, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μπορεί πλέον να υποβάλλει αίτημα να βγει εκτός φυλακής.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον Βασίλειο Σαραλιώτη.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή κατηγορητηρίου, ενώ απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί «ψυχικής ορμής και ασυνείδητης αμέλειας».

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη επίσης χωρίς ελαφρυντικά. Ο Σαραλιώτης, αντίθετα από τον Κορκονέα που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους το 2012.

Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 19 Ιουνίου, όμως ένα πρόβλημα υγείας που επικαλέστηκε ο συνήγορος του Κορκονέα ανάγκασε την έδρα να διακόψει τη δίκη. 

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχαν κάνει τότε λόγο για προσχηματική αναβολή, ώστε να τεθεί σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας και να ενταχθεί σε αυτόν η απόφαση του Δικαστηρίου. Στο νέο ποινικό κώδικα εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπεται διαζευκτικά και ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. 

πηγή: Efsyn.gr, ΑΜΕ-ΜΠΕ