Ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός για μια μεγάλη απάτη

Το ποσό των 220 εκατομμυρίων δολαρίων δέχτηκε να καταβάλει η Deutsche Bank για να «τακτοποιηθεί» εξωδικαστικά η συμμετοχή της στη συνωμοσία χειραγώγησης επιτοκίων, μεταξύ άλλων και του Libor, δηλαδή του επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου πάνω στο οποίο βασίζεται μια παγκόσμια αγορά χρηματοπιστωτικών συμβολαίων και χρέους (πιστωτικών καρτών, υποθηκών, φοιτητικών δανείων κ.λπ.), μεγέθους 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η συμφωνία έγινε με τους γενικούς εισαγγελείς 45 αμερικανικών Πολιτειών και αφορούσε την απάτη εις βάρος της κυβέρνησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. 

Η Deutsche Bank είναι η δεύτερη τράπεζα που συμβιβάζεται με τις αμερικανικές αρχές, μετά τη βρετανική Barclays, η οποία δέχτηκε να πληρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2016. Και οι δύο συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ταυτόχρονα σε πολλές Πολιτείες.

«Δεν θα ανεχτούμε απάτη, χειραγώγηση ή συνωμοτική πρακτική που παρεμβαίνει ή υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις αγορές μας», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, που είχε τεθεί επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον ομόλογό του από την Καλιφόρνια. 

Η εξωδικαστική συμφωνία είναι η πλέον πρόσφατη εξέλιξη στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη χειραγώγηση των επιτοκίων από τράπεζες, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που οδήγησε σε αλλαγές στους κώδικες συμπεριφοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα την περασμένη δεκαετία. 

Παγκοσμίως τα πρόστιμα έχουν ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια. 

Η Deutsche Bank έχει ήδη καταβάλει 2,5 δισ. σε πρόστιμα προκειμένου να κλείσουν έρευνες σε Βρετανία και ΗΠΑ και ένα ολόκληρο τμήμα της παραδέχτηκε την ενοχή του για απάτη σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Τον Ιούλιο ο γερμανικός τραπεζικός κολοσός πλήρωσε άλλα 77 εκατ. δολάρια για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις επενδυτών στις ΗΠΑ.

Η τράπεζα έχει αποδεχτεί τις κατηγορίες ότι οι χρηματιστές της και στελέχη της είχαν εμπλακεί στη χειραγώγηση των επιτοκίων σχεδόν σε καθημερινή βάση από το 2005 μέχρι το 2009.

Όπως αναφέρεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προσπάθησαν επιπλέον να επηρεάσουν και άλλες τράπεζες προκειμένου να επωφεληθεί η δική τους.

Στον φάκελο του συμβιβασμού, συνολικά 75 σελίδων, περιλαμβάνονται και αρκετά εσωτερικά μηνύματα μεταξύ των χρηματιστών της τράπεζας που ζητούν την «αλλαγή» των επιτοκίων για να βελτιωθούν οι θέσεις τους σε συναλλαγές παραγώγων.

Το σκάνδαλο έχει ήδη οδηγήσει στη φυλακή ορισμένα τραπεζικά στελέχη, όπως τον χρηματιστή Τομ Χάγες της USB και της Citigroup Inc που καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση, και τον επίσης χρηματιστή Τζέι Μέρτσαντ της Barclays που καταδικάστηκε αρχικά σε εξίμισι χρόνια.

Πηγή: efsyn.gr