Ένας ακόμη δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Μεξικό

Τον διευθυντή της ενημερωτικής ιστοσελίδας Observatorio del Sur εντόπισαν νεκρό με πολλαπλές μαχαιριές οι τοπικές αρχές χθες στο δήμο Τεχουπίλκο στο κεντρικό Μεξικό.

Το πτώμα του Νεβίτ Κόντες Χαραμίγιο «βρέθηκε το Σάββατο το πρωί» και «έφερε σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα», ανακοίνωσε η εισαγγελία της Πολιτείας του Μεξικού, η οποία ξεκίνησε έρευνα. 

Δημοσιογράφοι από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συνάδελφός τους δολοφονήθηκε. Το γραφείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (ΔΧΣ) στο Μεξικό τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σύμφωνα με τους συγγενείς του θανόντος ο Χαραμίγιο είχε δεχτεί απειλές τον Νοέμβριο του 2018 και τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Χαραμίγιο κάλυπτε θέματα σε μια περιοχή γνωστή ως Tierra Caliente, η οποία περιλαμβάνει αρκετές κοινότητες στις πολιτείες Guerrero, Michoacán και Μεξικό και η οποία μαστίζεται από τη βία τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Ιούνιο είχε καλύψει την συντριβή ενός ελικοπτέρου στο δήμο Sultepec, που οδήγησε στη δίωξη ενός μέλους του καρτέλ Familia Michoacan.

Μετά τις απειλές που είχε δεχτεί, ο Χαραμίγιο «είχε ζητήσει προστατευτικά μέτρα» από μια μεξικανική κυβερνητική υπηρεσία που ρόλος της είναι να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν οι ΔΧΣ. 

Ωστόσο, ο 42χρονος είχε τελικά αρνηθεί τα μέτρα ασφαλείας που του πρότεινε η υπηρεσία, λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτούνταν για την απόκτηση τους, σύμφωνα με την οργάνωση.

Πριν από το θάνατο του Χαραμίγιο οι ΔΧΣ είχαν καταγράψει τρεις δολοφονίες δημοσιογράφων μέσα σε διάστημα μόλις μια εβδομάδας νωρίτερα αυτό τον μήνα και εννέα από τις αρχές του έτους. 

Το Μεξικό είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά τη Συρία, καθώς πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, σε υποθέσεις που συνδέονταν είτε με την κάλυψη από πλευρά τους της δράσης των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ή της πολιτικής διαφθοράς. Στην πλειονότητά τους, τα εγκλήματα αυτά μένουν ατιμώρητα.