Ελεύθερη η καπετάνισσα του πλοίου Sea Watch Καρόλα Ρακέτε

Την άμεση απελευθέρωση της πλοιάρχου του Sea Watch, Καρόλα Ρακέτε διέταξε ιταλικό δικαστήριο.

Στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε η δικαστής Αλεσάντρα Βέλα αναφέρεται ότι η Γερμανίδα καπετάνισσα δεν παρέβη το νόμο και ενήργησε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να διατηρηθεί ο κατ΄οίκον περιορισμός της Ρακέτε, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους υποστηρίζοντας ότι η 31χρονη ενήργησε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Η 31 χρονη Ρακέτε παρέβη της εντολές του ιταλικού ναυτικού και ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το Σάββατο. Το Sea Watch 3 συγκρούστηκε με σκάφος του ιταλικού λιμενικού, βγάζοντας στη στεριά 41 μετανάστες που είχε διασώσει.Συνελήφθη άμεσα και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό προκαλώντας ένα πανευρωπαϊκό κύμα συμπαράστασης. Αντιμετώπιζε επιβολή προστίμου 50.000€ και ποινή φυλάκισης από 2 έως 10 έτη για τις κατηγορίες της προώθησης της παράνομης μετανάστευσης, της αντίστασης κατά της αρχής καθώς επίσης και για παράβαση του νόμου Σαλβίνι, που απαγορεύει σε διασωστικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια 

Η Ρακέτε στην απολογία της απέδωσε σε λάθος κρίση την πρόσκρουση με το ιταλικό σκάφος, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ατύχημα.  Υποστήριξε πως η απόφασή της να καταπλέυσει στο ιταλικό λιμάνι δεν ήταν μια πράξη βίας αλλά μια προσπάθεια να βγάλει στην στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές γιατί κάποιοι από τους επιβαίνοντες είχαν αυτοτραυματιστεί και φοβήθηκε ότι μπορεί να αυτοκτονούσαν. 

«Είμαστε ανακουφισμένοι που η καπετάνισσά μας είναι ελεύθερη!. Δεν υπήρχε νομικό έδαφος για να κρατείται φυλακισμένη, καθώς το μόνο της «παράπτωμα» ήταν ότι επέβαλε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μεσογειο και ανέλαβε την ευθύνη ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να το κάνουν» αναφέρεται στην ανάρτηση του λογαριασμού στο twitter του Sea Watch.

Η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου θεωρείται πλήγμα στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που ζητούσε επίμονα την καταδίκη της. Ο ίδιος δήλωσε ότι περίμενε μια πιο αυστηρή στάση από την ιταλική δικαιοσύνη και υποσχέθηκε ότι θα απελάσει την Ρακέτε το συντομότερο δυνατό.