in ,

ΕλΕΔΑ: Προσβάλλει συνταγματικό δικαίωμα το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις

ΕλΕΔΑ: Προσβάλλει συνταγματικό δικαίωμα το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις

Πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Πέμπτη. Με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις «προσβάλλει σημαντικές πλευρές του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

Στην ανακοίνωσή της η ΕλΕΔΑ εξηγεί ότι αυτή η προσβολη του συνταγματικού δικαιώματος συνίσταται στο γεγονός ότι θέτει «περισσότερα όρια στη δράση των πολιτών και λιγότερα στη δράση της αστυνομίας», αναφέροντας ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι η ύπαρξη ορίων είναι απαραίτητη προς κάθε κατεύθυνση».

Η ΕλΕΔΑ επισημάνει ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος θεσμικά διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. 

Αν και κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι απαλείφθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν την τιμωρία με ποινή φυλάκισης των συμμετεχόντων σε απαγορευμένη συγκέντρωση αλλά και όσων δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η αστυνομία, επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου «δεν εξειδικεύει τους όρους υπό τους οποίους είναι δυνατή η απαγόρευση της δημόσιας συγκέντρωσης σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος». 

Επίσης, θεωρεί προβληματικές τις διατάξεις σχετικά με τις αυθόρμητες συναθροίσεις και την «αντικειμενική» αστικής ευθύνη του οργανωτή της συγκέντρωσης για τις ζημίες που τυχόν θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Τέλος, επισημαίνει, το σχέδιο νόμου, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα της αστυνομίας να διαλύει τις συγκεντρώσεις, «δεν θέτει όρια στη δράση της αστυνομίας απαγορεύοντας ή οριοθετώντας ρητά τα μέσα διάλυσης των συναθροίσεων, για παράδειγμα τη χρήση δακρυγόνων, των οποίων η μαζική χρήση κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει αντικείμενο βάσιμης κριτικής και είναι υπεύθυνη για σοβαρές βλάβες της υγείας πολλών διαδηλωτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην καταστολή των αγώνων

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ακυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα του «συνέρχεσθαι»