Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ο Μπουτάρης μετά το σκάνδαλο Καπόν

Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά την ποινική δίωξη εις βάρος του στενού του συνεργάτη και αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν. Πρόκειται για ένα μέγα οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε τα ταμεία του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας επί σειρά ετών.

Ο κ. Καπόν υπήρξε αντιδήμαρχος οικονομικών το μεγαλύτερο διάστημα της διοίκησης Μπουτάρη, ο οποίος τον παρουσιάζει ως τον άνθρωπο που εξυγίανε τα οικονομικά του Δήμου και επανέφερε τη διαφάνεια, μετά την υπεξαίρεση εκατομμυρίων από τα ταμεία του Δήμου από τον τέως Δήμαρχο, και νυν φυλακισμένο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρείχε εδώ και μήνες πλήρη στήριξη στον Χασδάι Καπόν, και δεν ζήτησε πότε την παραίτηση του, ενώ γνώριζε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της δικαιοσύνης για τα «θαλασσοδάνεια» που παρείχε στον εαυτό του.

"Ο Χασδάι Καπόν χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μου κι εκεί το κλείνω το θέμα" δήλωνε τον Νοέμβριο του 2014 μετά το αίτημα για παραίτηση του Χασδάι Καπόν που είχαν κάνει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως η παραίτηση Καπόν ήρθε μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Proton Bank με την ποινική δίωξη για απιστία κατά δύο επιχειρηματιών, συνεταίρων και πρώην μετόχων της ΩΜΕΓΑ Bank,  για ηθική αυτουργία στην απιστία, καθώς η Εισαγγελία θεωρεί πως εισήλθαν στο Δ.Σ. της Proton Bank μετά την απορρόφηση της τράπεζάς τους από τη δεύτερη, κι έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει τα «θαλασσοδάνεια» που αγγίζουν τα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Καταρρέει δηλαδή η επιχειρηματολογία του Γιάννη Μπουτάρη, με την οποία κέρδισε για δεύτερη φορά τον Δήμο, περί χρηστής διοίκησης, οικονομικής και πολιτικής κάθαρσης του Δήμου μετά τις «μαύρες μέρες» Παπαγεωργόπουλου.

 «Ο κ. Καπόν  έπρεπε να έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό, μόλις είχαν υπάρξει τα πρώτα δημοσιεύματα πριν μήνες. Με την μη παραίτηση του υποχρέωσε τον Γ. Μπουτάρη να τον καλύψει δημόσια, γεγονός που τον εξέθεσε» δήλωσε στο alterthess.gr ο πρώην αντιδήμαρχος και ιδρυτικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, Ανδρέας Κουράκης.

«Ο Χασδάι Καπόν έχει τα θέματα του και δεν θέλω να τα σχολιάσω. Η Πρωτοβουλία όμως δεν απειλείται» σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος δε θέλησε να μας πει κάτι περισσότερο. Ωστόσο σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριαμό στο fecebook χαρακτηρίζει «δυσάρεστες» τις τελευταίες αυτές εξελίξεις που αφορούν το Δήμο Θεσσαλονίκης και την παράταξη Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας μάλιστα πως για πολλούς ήταν αναμενόμενες. Ο ίδιος προτείνει την άμεση σύγκληση της δημοτικής ομάδας προκειμένου να συζητηθούν «ελεύθερα και ανοιχτά» τα θέματα.

Το θέμα δεν θέλησε να σχολιάσει επίσης και ο πρόσφατα παραιτηθείς αντιδήμαρχος της Πρωτοβουλίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, καθώς οι περισσότερες παρατάξεις έχουν ζητήσει την παραίτηση του Χ. Καπόν από την πρώτη στιγμή.

Η επόμενη μέρα στην διοίκηση και την Πρωτοβουλία

Η γκρίνια, οι διαφωνίες, οι παραιτήσεις και οι κόντρες έχουν εδώ και καιρό πάρει δημόσιο χαρακτήρα εντός της διοικούσας παράταξης. Φαίνεται πως εντός της Πρωτοβουλίας υπάρχουν διαφορετικά «ρεύματα» αντίληψης για τον τρόπο διαχείρισης του Δήμου.

Πολλά φαίνεται πως είναι τα ερωτηματικά για τον αντικαταστάτη του Χασδάι Καπόν στην θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών. Οι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη έχουν ήδη φορτωθεί νέες αρμοδιότητες μετά την κατάργηση ολόκληρης της αντιδημαρχίας Ζέρβα, και του καταμερισμού της σε αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους.

Το στελεχιακό δυναμικό της Πρωτοβουλίας μετά τις εσωτερικές ανακατατάξεις φαίνεται αδύναμο, με φόντο τις κακές σχέσεις του Δημάρχου με τον κ. Κουράκη και τον κ. Ζέρβα, κάτι που δείχνει ότι θα είναι δύσκολη η επιλογή του νέου αντιδημάρχου. 

Στην Πρωτοβουλία έχει διαμορφωθεί η «δεξιά πτέρυγα» των κκ. Μπουτάρη, Καπόν, Παππά, Γούλας, και μέχρι πρόσφατα του κ. Ζέρβα. Η «αριστερή πτέρυγα» του κ. Κουράκη, οποίος τέθηκε εκτός διοίκησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, ενώ ρυθμιστικός «κεντρώος» και «ανεξάρτητος» παράγοντας φαίνεται πως είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

«Η Πρωτοβουλία και η διοίκηση μετατράπηκαν σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό με απόλυτο ηγεμόνα τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δεν ελέγχεται και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν» σχολιάζει στο alterthess ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης.

«Αν οι αποφάσεις στη διοίκηση και στην Πρωτοβουλία δεν παίρνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες από τα όργανα τότε η κατάσταση θα συνεχίσει να μην είναι καλή» σημειώσε ο κ. Κουράκης και συνέχισε «Πρέπει να επανέλθει ο διάλογος και οι συλλογικές αποφάσεις για να αποκτήσουμε ξανά την ενότητα της Πρωτοβουλίας».

Ο Α. Κουράκης εκτιμά πως για την επόμενη μέρα η Πρωτοβουλία, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει ένα ευνοϊκό κλίμα καθώς πολλές από τις θέσεις της συμπίπτουν με αυτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Έπρεπε να έχουμε πραγματοποιήσει εκλογική συμμαχία με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου του 2014» σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Οι εξηγήσεις Μπουτάρη για την παραίτηση Ζέρβα

Για την αναγκαστική παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας έδωσε εξηγήσεις.

Είχε συμφωνηθεί ότι οι αντιδήμαρχοι έχουν τη δυνατότητα για το θέμα των συμβασιούχων να ψηφίσουν λευκό, όχι όμως κατά. Ο κ. Ζέρβας ως αντιδήμαρχος όμως καταψήφισε, και έτσι εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Φαίνεται ότι οι σχέσεις του κ. Μπουτάρη με τον κ. Ζέρβα δεν ήταν καλές διότι ο δεύτερος είχε διαφοροποιηθεί δημόσια για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου, υπερασπιζόμενος από την θέση του αντιδημάρχου τις θέσεις της Αττικό Μετρό περί απόσπασης των ευρημάτων, και όχι αυτή του Δήμου για παραμονή και ανάδειξη τους στο σημείο.

«Εγώ ήμουν συνεπής στο θέμα των συμβασιούχων του δήμου και εμμένω στις απόψεις μου, μένω στην παράταξη Μπουτάρη αλλά οι “Ιφιγένειες” δεν συμβαδίζουν με τον ευαγγελισμό μιας άλλης πολιτικής» έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 93.4» και τον Α. Λυκεσά.

Σημείωσε ακόμη ότι η αποπομπή του ήταν συνέπεια «πιθανότατα αιτήματος …κάποιων στο Δήμαρχο» βάλλοντας δηλαδή με κομψό τρόπο εναντίον συμβούλων του Γ. Μπουτάρη.

Κείμενο: Ιάσων Μπάντιος

Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ακούστε την συνέντευξη του Κ. Ζέρβα στον ρ/σ "Στο Κόκκινο": 

Διαβάστε ακόμα:

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν για την υπόθεση της Proton Bank

Τριγμοί στην παράταξη Μπουτάρη: Ο εισαγγελέας διαφθοράς ερευνά δάνεια της Proton Bank στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν

Αυθημερόν πήρε ο Χασδάι «καθαρός ουρανός» Καπόν το δάνειο των 13 εκ. ευρώ από την Proton Bank - Αποκάλυψη του alterthess.gr

Χασδάι κερνούσε, Καπόν έπινε