Έκκληση από τον πατέρα του Ασάνζ για έκδοσή του στην Αυστραλία

Ο πατέρας του ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση να βοηθήσει τον γιο του προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του, ενώ εκφράζονται εύλογες ανησυχίες πως δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Ο Τζον Σίπτον προέτρεψε τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου (DFAT) να παρέμβουν «με λεπτό τρόπο»στην υπόθεση του 47χρονου Αυστραλού δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθει την Πέμπτη και σε βάρος του οποίου οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορία για συνωμοσία.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο News Herald Sun ο κ. Σίπτον πρόσθεσε ότι υπήρξε σχετική «συζήτηση σε συνάντηση μεταξύ γερουσιαστή και ανώτερου αξιωματούχου του Dfat για την έκδοση του Τζούλιαν στην Αυστραλία». 

Νωρίτερα ο Σίπτον εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο της σύλληψης του γιου του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Τον είδα, ο τρόπος που τον έσπρωξαν στα σκαλοπάτια». «Δεν φαινόταν καλά. Είμαι 74 και φαίνομαι καλύτερα από αυτόν που είναι 47 ετών. Είναι τόσο σοκαριστικό» πρόσθεσε.

Κι ενώ η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπίλ Σορτεν δήλωσε ευτυχής να καλέσει εκπροσώπους του να μιλήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες με δικηγόρους του» Ασάνζ, ο οποίος «χρειάζεται τη βοήθεια της πρεσβείας».

Επίσης, ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ρίτσαρντ ντι Νατάλ, σημείωσε χθες ότι η Αυστραλία θα πρέπει να πάρει κάποια πρωτοβουλία. «Ο Ασάνζ είναι υπεύθυνος για την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ. Αυτές ήταν σημαντικές πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον» είπε.

Στη Βρετανία, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστήριξε ότι ο 47χρονος πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στη Σουηδία, αλλά τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Η τοποθέτηση του Κόρμπιν ήρθε μετά την επιστολή περισσότερων από 70 βουλευτών που προέτρεψαν την βρετανική κυβέρνηση ο  ιδρυτής των Wikileaks να εκδοθεί στη Σουηδία, αν υποβληθεί αίτημα.

Πηγή: www.efsyn.gr