Εκδήλωση στις Σάπες κατά των εξορύξεων χρυσού στο Πέραμα

Ο αγώνας μας θα σταματήσει όταν οι χρυσοθήρες φύγουν από την Ελλάδα (φωτογραφίες)

Χιλιάδες κόσμου πέρασαν από τις Σάπες Ροδόπης, για να δηλώσουν την αντίθεση τους σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα των εταιρειών χρυσού στο Πέραμα, στις Σάπες και σε ολόκληρη τη Θράκη.
Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2013 και μέχρι τα μεσάνυχτα διοργανώθηκε από τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών με την υποστήριξη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, μια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Με μουσική και χορό, απαντάμε στο χρυσό».
Την ίδια ώρα, οι «χρυσοί επενδυτές» και ο περιφερόμενος θίασος τους, πραγματοποίησαν αντιεκδήλωση 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου η εταιρία διοργάνωσε γλέντι, πληρώνοντας καλλιτέχνες, ποτό και φαγητό για τους παρευρισκομένους.

Αυτό δεν πέρασε ασχολίαστο ούτε από τον τοπικό τύπο, αλλά ούτε και από τους θεσμικούς φορείς που βρέθηκαν στην μουσικοχορευτική εκδήλωση κατά των Χρυσωρυχείων, καθώς τους χαρακτήρισαν γελοίους και άθλιους.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ τόνισε πως «καταντάνε γελοίοι όσοι νομίζουν ότι με αντισυγκεντρώσεις θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης στην περιοχή», ενώ ανέφερε πως τέτοιες ενέργειες δεν θα αποθαρρύνουνε τον 15ετή αγώνα της κοινωνίας κατά των χρυσοθήρων.
Παράλληλα επεσήμανε πως «η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα τους διώξει οριστικά, αλλάζοντας τον μεταλλευτικό κώδικα, που κανένας ως τώρα δεν έχει τολμήσει ν' αλλάξει. Ο αγώνας δεν έχει σταματήσει, θα σταματήσει όταν οι χρυσοθήρες φύγουν από την Ελλάδα οριστικά».
Στην αντιεκδήλωση αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, λέγοντας πως«κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται εκεί έχοντας την δική τους προσωπική αγωνία για το αύριο. Σ' αυτοί την αγωνία λοιπόν, πατάνε αυτοί οι άθλιοι προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους», ενώ παράλληλα προέτρεψε τον κόσμο να ενημερώσει όσους βρίσκονται εκεί για τα πραγματικά «οφέλη» των εταιριών.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κι επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» Δημήτρης Χαρίτου έκανε παραλληλισμό της εκδήλωσης με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Εμείς τραγουδάμε όχι για να ξεχωρίσουμε τον κόσμο, αλλά τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».


 

Αναφερόμενος στις εταιρίες χρυσού τόσο στην Θράκη όσο και στην Χαλκιδική επεσήμανε πως αυτές«δεν μπορούν ούτε να διαιρέσουν, ούτε να διχάσουν, ούτε να διασπάσουν την τοπική κοινωνία και οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό». Παράλληλα τόνισε πως «το μέλλον τους δεν είναι μ' αυτούς που εμπορεύονται ελπίδες, μ' αυτούς που καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες. Το μέλλον τους είναι με την άλλη πλευρά, που θέλει να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά για την περιοχή, η οποία θα δημιουργεί σταθερές θέσεις απασχόλησης».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην μουσική εκδήλωση συμμετείχαν τα μουσικά συγκροτήματα ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΕΡΓΚΕΝΛΙΔΗΣ με το συγκρότημά του, QUARTISTIC, EMERALD, VERTIGO, ΟΡΦΕΑΣ, TIME TUNNEL, BALKANATOLIA, ΚΑΠΠΑ ΖΕΥΚΙΝ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΡΙΑΝΩΝ – ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΌΤΗΜΑ «Ατματζάδες» και ο ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ.

Επίσης χόρεψαν τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα ΠΟΞ Ξυλαγανής, Πολιτιστικού Συλλόγου ΔΡΩ, Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσιτερών, Μειονοτικού Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Αρσακείου, ενώ υπήρξε και υπαίθρια έκθεση με τοπικά προϊόντα της περιοχής, θέατρο σκιών κα.

πηγή: Inpost.gr